latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:49 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Mitrović: Novim zakonskim aktima poslovanje preduzetnika i zanatlija će biti znatno olakšano (VIDEO)

U organizaciji zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske u laktašima je u toku Druga Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva. Konferenciji prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vojin Mitrović, koji rekao da je preduzetništvo u Republici Srpskoj u ekspanziji te iznio podatak da u Srpskoj ima 25.000 preduzetnika koji angažuju veliki broj radnika. Novim zakonskim aktima poslovanje preduzetnika i zanatlija će biti znatno olakšano.
Međunarodna konferencija - Foto: RTRS
Međunarodna konferencijaFoto: RTRS

Novim zakonskim aktima poslovanje preduzetnika i zanatlija će biti znatno olakšano.

Mitrović je rekao da je cilj Međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva koja se održava u Laktašima unapređenje poslovnog ambijenta i pojednostavljena procedura poslovanja.

- Na nama je i dalje da radimo na tome da pomognemo svim preduzetnicima u smislu zakonskih rješenja, ali i problema koji se javljaju tokom poslovanja - istakao je Mitrović.

Nacrtom zakona o samostalnim preduzetnicima koji će biti razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine predviđeno je, između ostalog, da nasljednik u slučaju smrti preduzetnika nastavlja djelatnost, kao i obavljanje preduzetničke djelatnosti u poslovnom i u privatnom prostoru, rekao je Mitrović.

On je naveo da je ovim nacrtom zakona predviđeno da lice mlađe od 18 godina, a član je porodice preduzetnika, može raditi u preduzetničkoj radnji, a ne mora biti prijavljeno.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je održavanje Međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva u Laktašima, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, potvrda da je Srpska mjesto regionalnog dijaloga.

- Ako se govori o obnovljivim izvorima energije, razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništvu i zanatstvu, vidljivo je da je Republika Srpska adresa gdje se regionalno priča o energetskim politikama - rekao je Košarac novinarima u Laktašima gdje učestvuje u radu ove konferencije.

Košarac je istakao da je potrebno definisati određene politike koje treba da apsorbuju sve standarde neophodne kako bi institucije sistema bile od pomoći realnom sektoru

Konferenciju organizuje Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.