latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:53 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Rezultati istraživanja: Trgovska gora neadekvatna lokacija za odlaganje otpada (VIDEO)

Dosadašnji rezultati istraživanja koje je sprovela Republika Srpska, pokazali su da je Trgovska gora, na kojoj Hrvatska planira odlagati radioaktivni otpad, neadekvatna lokacija.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Preliminarna istraživanja pokazuju da je na toj lokaciji prisutna prirodna radioaktivnost, što će biti važan argument da se to područje zaštiti od namjere Hrvatske da tamo odlaže radioaktivni otpad.

Uskoro će tim stručnjaka uraditi detaljnu geološku analizu.

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj granici Hrvatske sa Srpskom i Federacijom BiH, ugrozila bi opstanak više od 250 hiljada stanovnika iz nekoliko opština. Potvrdila su to i istraživanja Insituta za javno zdravstvo, jer na tom području već postoji nizak nivo prirodne radioaktivnosti.

- Uspostavljanjem strateškog monitoringa životne sredine prije nego što se pusti u funkciju dobićemo snimak nultog stanja životne sredine u Novom Gradu. Znaćemo kakva je situacija prirodne i vještačke radioaktivnosti na toj teritoriji - navela je Јelena marinković, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Geološka istraživanja pokazala su da nisu tačne tvrdnje Hrvatske da karbonske naslage terena oko Novog Grada i Trgovske gore spadaju u hidrogeološke izolatore, što znači da ne propuštaju podzemnu vodu. Područje je sklono i klizištima, što govori sa su hrvatska istraživanja bila površna, kažu geolozi.

- Preliminarna naša istraživanja govore da imamo određena procjeđivanja ali u ovom trenutku ne možemo argumentovano to da tvrdimo i radićemo dodatna istražna bušenja i mjerenja što će biti dobra podloga da to bude naš kontraargument da nije sve tako homogeno, već naprotiv heterogeno - smatra Cvjetko Sandić, zamjenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja.

Načelnik opštine Novi Grad smatra da odustajanje Hrvatske od namjere za odlaganjem otpada u naredne četiri godine ne znači da će i definitivno odustati. Vjeruje da će Zagreb nastaviti intenzivan rad na ovom projektu.

- Najbezbolnije rješenje je da se taj otpad skladišti tamo gdje je i nastao, a Slovenija nema ništa protiv toga i nudila je Hrvatima da učine isto - smatra Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Resorni ministar kaže da će argumentima uspjeti da primoraju Hrvastku da odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori. Zvaničnu potvrdu od Vlade Hrvatske da u naredene četiri godine neće ništa raditi još nisu dobili.

-Od Sekretarijata ESPO konvencije i SEA protokola smo dobili uvjeravanja da BiH nije zakasnila sa svojim aktivnostima. Radimo intenzivno i spremni smo za svaki naredni potez Hrvatske - poručio je Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

Istraživanja su počela 2. oktobra prošle godine na području Novog Grada, odnosno naselja Mlakve, s obzirom da je to najbliža lokacija Trgovskoj gori sa strane granice BiH. Vlada Srpske u prošloj godini izdvojila je milion maraka za ova istraživanja.