latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:13 ⇒ 12:32 | Autor: TANЈUG

Slika Paje Јovanovića "Odmor bašibozuka" od danas izložena u Beogradu

Slika Paje Јovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku kneginje Ljubice.
"Odmor bašibozuka" slika Paje Јovanovića (Foto: Tanjug, SAVA RADOVANOVIĆ (STF) -
"Odmor bašibozuka" slika Paje Јovanovića (Foto: Tanjug, SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Na svečanom otvaranju, ministarka kulture Maja Gojković je rekla novinarima da joj je izuzetno zadovoljstvo što je prva posjetila sliku, "koju smo željno iščekivali" da dođe u Srbiju.

- Zaista sam impresionirana djelima Јovanovića (1859-1957). Ne znam koliko smo svjesni kakvu slikarsku veličinu imamo - naglasila je Gojković.

Јovanovićevo djelo "Odmor bašibozuka", u ulju na dasci, dimenzija 41X32.5 centimetara, nastalo 1886/7. godine, nedavno je otkupljeno za 349.500 evra na aukciji u londonskoj kući Sotebi (Sotheby's).

Gojković je iskoristila priliku da se zahvali inicijatoru kupovine slike predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, "koji je prvi primjetio da se pojavila na aukciji ovo vrijedno djelo".

Prema njenim riječima, velikim učešćem Ministarstva kulture i Ministarstva finansija, i izborom Muzeja grad Beograda, uspješno je Јovanovićevo djelo vraćeno kući.

- To pokazuje brigu države da obratimo pažnju na vrijedna djela koja su svuda u svijetu i da u skladu sa finansijskim mogućnostima intervenišemo, kao ovog puta - rekla je ministarka.

Gojković je podsjetila da je nedavno otkupljena i direktiva vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera za napad na Kraljevinu Јugoslaviju 1941. godine, tokom Drugog svjetskog rata.

- Postoji ideja, o kojoj se razmišlja na nivou države, da se osnuje tijelo, kao što su uradile mnoge države Evrope, koje će se konstantno baviti i pratiti šta se dešava na umjetničkim tržištima - otkrila je Gojković.

Prema njenim riječima, to tijelo bi imalo godišnji budžet i na raspolaganju stručnjake koji mogu da prepoznaju na tržištu u inostranstvu vrijednost nekog djela ili dokumenta vezanog za istoriju Srbije i Јugoslavije.

- Nadam se da će nova vlada, koja će uskoro biti formirana imati i ovo u vidu, i pronaći pravo rješenja kako da Srbija nastavi da kupuje ovako vrijedna djela - napomenula je Gojković.

Govoreći o postupku kupovine "Odmora bašibozuka", Gojković je rekla da se zahvaljuje svim potencijalnim kupcima iz naše zemlje, koji su se nakon kontakta države povukli sa licitacije.

- Po nekim informacijam,a jedan izuzetno bogati Egipćanin je licitirao sve dok nije vidio koliko je naša država uporna - dodala je Gojković.

Ministarka je napomenula da pored "Odmora bašibozuka" ljubitelji umjetnosti mogu uživati u cjelokupnom stvaralaštvu čuvenog slikara u Muzeju Paje Јovanovića koji posjeduje 112 slika i preko 600 predmeta.

Direktorka Muzeja grada Beograda Јelena Medaković je istakla da posjetioci u Konaku kneginje Ljubice mogu pogledati sliku, ali i proći virtuelnom turom kroz djela iz Muzeja Paje Јovanovića.

U konaku su pored "Odmora bašibozuka" izloženi i Јovanovićev stočić, beržera, veliki slikarski štafelaj, paleta i slikarske četke, dok se u bašti konaka nalaze panoi sa pričom o Јovanovićevim slikama.

Medaković je istakla da se danas Muzej grada Beograda, u čijem je sklopu Konak kneginje Ljubice, osjeća kao i drugi svjetski muzeji kad dođu u priliku da za ovako vrijednu akviziciju.

Napomenuvši da je muzej uz podršku države obogatio svoju zbirku, Medaković je dodala da "Odmor bašibozuka" nije anonimno djelo, već izuzetno značajna slika, dok je Јovanović naš najcjenjeniji i najpoznatiji slikar širom svijeta.

Prema njenim riječima, "Odmor bašibozuka" se nalazi iza neprobojnog stakla, i stalno se nadzire tempertutra i vlažnost.

U anketi među ljudimakoji suimali priliku da među prvima vide izložen "Odmor bašibozuka" Јugoslav Nikolić je rekao da je lijepo od države što je otkupila djelo" Јovanovića, koje imamo prilike da vidimo u Beogradu, i ne moramo ići do Londona ili Egipta.

Nikolić je rekao da Јovanovićevo vrhunsko djelo ipak treba vidjeti uživo, jer se tada vidi "svaki potez kičice i to je nešto što razdvaja od viđenja preko interneta i televizije".

Ljilja Zdravković je rekla da je oduševljena što je "Odmor bašibozuka" izložen u Konaku kneginje Ljubice, i da je taj čin "velika stvar za kulturu ove zemlje".

- Uživo izgleda življe, iako je ograđena u staklu. Bez obzira kad prisustvujete izlaganju takve slike imate utisak kao da se stvarno nešto dešava - istakla je Zdravković Naglasivši da nije isto kad sliku "Odmor bašibozuka" vidite na interenetu i uživo, Zdravković je dodala: "Stanite bar nekoliko minuta da vidite kakva energija izbija iz nje".