latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:20 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Košarac: Zakon o sprečavanju sukoba interesa u fazi usaglašavanja; Srpska konstruktivan faktor (VIDEO)

Zakon o sprečavanju sukoba interesa je u fazi usaglašavanj i uvjeren sam da će sve primjedbe koje je Srpska dostavila biti uvažene na tragu ustavnih rješenja, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Republika Srpska ima kapacitet da odlučuje u Savjetu ministara i dosadašnje kretanje ka EU ne bi bilo moguće bez nje. Republika Srpska se pita u Sarajevu, jer Sarajevo ne može nametati bilo kakvo političko rješenje bez Srpske - istakao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će se radna grupa usaglasiti kada je riječ o zakonu o sprečavanju sukoba interesa kako bi Savjet ministara donio odgovarajuće odluke.

- Bilo kakvo preglasavanje i intencije nekih drugih rješenja moglo bi nas odvesti dva do tri koraka nazad - upozorio je Košarac.

Košarac je naveo da je Republika Srpska na svom političkom primjeru pokazala da je konstruktivan faktor na evropskom putu BiH.

- Ustavna BiH bez bilo kakvih intervencija i nelegitimnog predstavnika za Srpsku je potpuno prihvatljiva. Mi potenciramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda - izjavio je Košarac.

Košarac je rekao da je esencijalno pitanje Republike Srpske zaštita njenog ustavnog kapaciteta.

- Republika Srpska je potpuno ustavno vidljiva i u sistemu odlučivanja vrlo jasno će iskazivati konstruktivne elemente kako bi se ispunili svi uslovi na evropskom putu, ali pri tome nema oduzimanja njenih ustavnih nadležnosti", istakao je Košarac.

Kada je riječ o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Košarac je podsjetio da je SNSD iskazao stav da svi prioriteti treba da budu rješavani u paketu, uključujući i zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija.