latinica  ћирилица
05/03/2024 |  13:30 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Šolaja: Uvažavati stavove Srpske na evropskom putu BiH

Republika Srpska u ovom trenutku sigurno neće podržati da se određenim uslovima u procesu evrointegracija oduzimaju njene nadležnosti ili prenose na nivo BiH, jer to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.
Bojan Šolaja - Foto: RTRS
Bojan ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je, povodom izjave ministra spoljnih poslova Njemačke Analene Berbok o evropskom putu BiH, rekao da uvijek treba uvažiti stavove Republike Srpske, kao državotvornog entiteta u okviru BiH, a to je da određene stvari, koje derogiraju njene ustavne nadležnosti, nisu pitanje tog procesa.

On je istakao da Berbokova i drugi, kada pričaju o tome da BiH "kao cjelovita i jedinstvena" treba da postane članica EU, treba da uzmu u obzir njenu strukturu, predviđenu Dejtonskim sporazumom.

Šolaja je precizirao da tu strukturu čine dva entiteta, od kojih je jedan Republika Srpska, koja je svojevremeno kao nezavisna unijela svoju državnost u BiH.

- Srpska je državotvorni entitet u okviru BiH i politički faktor, te značajan i suveren dio BiH u skladu sa važećim Ustavom i sa nadležnostima koje ima - izjavio je Šolaja za Srnu.

Povodom izjave Berbokove, Šolaja je rekao da su se lideri političkih partija na vlasti na nivou BiH upravo dogovorili i napravili prave korake da se ide reformskim putem ka ispunjavanju određenih zahtjeva na putu ka članstvu u EU.

- Međutim, ono što Srpska u ovom trenutku sigurno neće podržati na evropskom putu jeste da se određenim uslovima u procesu evrointegracija nadležnosti Republike oduzimaju ili prenose na nivo BiH, jer to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom - istakao je Šolaja.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je danas u Sarajevu da je otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU istorijski trenutak za BiH, te uputila apel odgovornima posebno, kako kaže, Banjaluci da na ovom evropskom putu koračaju zajednički, jasno se odlučujući za evropske vrijednosti.