latinica  ћирилица
05/03/2024 |  13:38 | Autor: SRNA

Bursać: Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove za članstvo u Savjet Evrope

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać istakla je da takozvano Kosovo ne ispunjava uslove za članstvo u Savjet Evrope i navela da tu južnu srpsku pokrajinu nisu priznala dva najvažnija politička sistema za evropski kontinent – Ujedinjene nacije i Evropska unija.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

- Takođe, ni BiH nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i ta se činjenica neće promijeniti ni u budućnosti, upravo zato što smo mi u BiH svjesni činjenice šta bi kršenje suvereniteta bilo koje od članica UN-a moglo značiti za mir i stabilnost regije i Evrope - naglasila je Bursaćeva u obraćanju na današnjoj sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju u Parizu.

Јedna od tačaka dnevnog reda bio je i zahtjev samoproglašenog Kosova za prijem u Savjet Evrope na bazi kojeg su pripremljena dva dokumenta – izvještaj grupe pravnika koje je povodom zahtjeva imenovao Biro Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i dodatne informacije koje je pripremila izvjestilac Dora Bakojanis.

Tokom rasprave, Bursaćeva je istakla da se na bazi ova dva dokumenta može zaključiti da sadašnja administracija, odnosno režim u Prištini, kao i njihovi prethodnici ne poštuju međunarodne ugovore i nemaju namjeru i volju preduzeti konkretne korake za ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

- Ne poštuje čak ni domaće presude Ustavnog suda i vlastito zakonodavstvo, uključujući poštivanje osnovnih prava kao što su imovinska prava, posebno kada je riječ o zemljištu manastira Visoki Dečani - podsjetila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da su primjeri nezakonitog ponašanja kosovske adimistracije i direktni napadi na vlasnička prava, uzurpacija i otimanje privatnog vlasništva u vezi sa nelegalnom eksproprijacijom zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku.

- Kada je riječ o manastiru Visoki Dečani, u izvještaju se moglo pročitati kako prištinski režim opstruiše pravo na imovinu. Takođe, može se pročitati i da snage NATO-a, odnosno KFOR-a, čuvaju taj manastir. To je jedinstven primjer u Evropi da oružane snage moraju štititi kulturnu baštinu pod zaštitom UNESKO - naglasila je Bursaćeva i upitala koji je razlog za to, da li neko misli da se Visoki Dečani, jedna od najvećih svetinja srpskog naroda i pravoslavlja uopšte, mora štititi teškim naoružanjem u takozvanom mirnom okruženju i istinskom multietničkom društvu i da li postoji sličan primjer bilo gdje u Evropi?

Bursaćeva je skrenula pažnju da izvještaj koji je pripremila grupa pravnika ne sadrži precizne podatke koji se tiču kršenja osnovnih ljudskih prava kao što su pravo na slobodu kretanja, integritet i sigurnost ljudi.

Ona je navela da mora ukazati na neke činjenice o opštoj bezbjednosti srpskog stanovništva koje nisu dovoljno obrađene u izvještaju.

- Јedna od tih činjenica koje se tiču opšte bezbjednosti je i ta da srpsko stanovništvo na Kosovu, posebno na jugu, živi u getu, bez osnovnog prava na slobodu kretanja. Tokom 2023. godini na Kosovu i Metohiji je bilo 179 etnički motivisanih napada na pripadnike srpskog naroda, od čega 14 na tjelesni integritet uz upotrebu oružja, noža ili sile, od čega su četiri napada bila na djecu - navela je Bursaćeva.

Iako se kosovska administracija u raznim dokumentima deklarativno zalaže za poštivanje standarda zaštite ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine prava, ukazala je Bursaćeva, stanje na terenu realno oslikava stvarnu namjeru da se oni ne provode.

- Tačnije, na terenu se vidi velika namjera prištinskog režima da ograniči prava srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve do nivoa direktne uzurpacije imovine, prekida toka novca, direktnog zastrašivanja, nezakonitog pritvaranja, napada na fizički integritet, a sve s ciljem eliminacije srpskog stanovništva sa tog dijela vlastite zemlje i stvaranja etnički čiste teritorije.

Kad se još dodaju činjenice o pokušajima reinterpretacije kulturne baštine i istorije, devastacije grobalja i slično - slika postaje neugodna i tužna, ali potpunija. Imajući u vidu sve navedene činjenice, više je nego jasno da Kosovo ne ispunjava uslove za članstvo u Savjet Evrope - zaključila je Bursaćeva.