latinica  ћирилица
05/03/2024 |  14:46 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Bubić: Nije praksa sudova da poziva inspektore da svjedoče (VIDEO)

Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je da nije praksa sudova da pozivaju inspektore da svjedoče.
Dodik pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Dodik pred Sudom BiHFoto: RTRS

Bubić je komentarišući sutrašnje ročište na kojem je najavljeno saslušanje inspektora Agencije za istrage i zaštitu, a koji su izuzimali dokumentaciju iz Službenog glasnika, rekao da to obično nije praksa, osim ako "protivna strana u ovom slučaju odbrana nešto ospori, vezano za vjerodostojnost dokumenata, na čiju okolnost su pozvani svjedoci da se saslušaju".

- Ovdje su dokumenti Narodne skupštine, dokumenti o ukazima, opšti akt koji se tiču Službenog glasnika, tako da to nisu sporna pitanja. I da je pozivanje svjedoka samo jedna simulacija suđenja, jer ovdje je trebalo provjeriti da li je Kristijan Šmit imenovan po postupku, kako je predviđeno mirovnim ugovorom - rekao je Bubić za RTRS.

Kaže da je na odbranu prebačeno da praktično dokazuje presumpciju nevinosti.

- A presumpcija se pretpostavlja. Znači tužilaštvo bi trebalo da dokaže krivicu, a ne da mi dokazujemo nevinost - kaže Bubić.

Podsjećamo, Dodiku je na ročištu 5. februara pročitana optužnica, dok je Lukiću pročitana 13. februara.

Lukićev predmet je od Dodikovog 17. januara razdvojio sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je vodio ovaj proces prije nego što je predmet dodijeljen sudiji Seni Uzunović.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Sud BiH ranije je odlučio da suđenje Lukiću bude nastavljeno u srijedu, 6. marta, u isto vrijeme kada i predsjedniku Dodiku.