latinica  ћирилица
05/03/2024 |  15:48 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Zatraženi odgovori šta je preduzeto u slučajevima napada na Srbe

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH zatražio je od policijskih i pravosudnih institucija u FBiH i od Tužilaštva BiH informacije o preduzetim mjerama i radnjama kada je riječ o napadima na srpske povratnice kod Mostara i na Ozrenu, o protestu ispred crkve u Konjicu i paljenju zastave Republike Srpske u Zenici.
Srpska imovna u FBiH - Foto: RTRS
Srpska imovna u FBiHFoto: RTRS

Pismo u kojem Odbor podsjeća na napade upućeno je federalnom i ministarstvima unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, Tužilaštvu BiH i tužilaštvima Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Odbor napominje da je na pravoslavni Božić u mostarskom naselju Bijelo Polje kamenovana kuća Srpkinje Sofije Pantić, a da izvršioci još nisu pronađeni, pa traži da se dostave informacije koje radnje i mjere je preduzeo MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona da se pronađu počinioci krivičnog djela.

- Ovim putem tražimo od kantonalnog i federalnog MUP-a, kao i kantonalnog tužilaštva da se izjasne na okolnosti koje kamenovao kuću Srpkinje Pantić - navodi Odbor i ističe da to krivično djelo ima posebno otežavajuće okolnosti s obzirom da je izvršeno na Božić i da je zastrašena cjelokupna srpska pravoslavna zajednica u Mostaru i okolnim opštinama.

Takođe, podsjeća da je 9. januara putem društvenih mreža organizovan protest ispred pravoslavne crkve u Konjicu gdje se okupilo više lica, po procjeni tridesetak, koja su uz nacionalističke povike tražila uklanjanje srpske zastave sa crkve.

Protesti su prijetili da eskaliraju i da nastanu fizička oštećenja na crkvi, te je pod prinudom lice koje čuva ovaj vjerski objekat uklonilo zastavu.

- Tražimo da se MUP i Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona izjasne koja lica su organizovala protest ispred crkve. Time su izvršili zastrašivanje pravoslavnih Srba i doveli u nepovoljno stanje mogućnost da se slobodno izražava pravoslavna vjera - navodi se u pismu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Odbor ukazuje da je zatim 30. januara ponovo fizički napadnuta Srpkinja Radmila Simić u lukavačkom selu Tumare, kao i da je i dalje nepoznato ko je lice koje je prišlo kući i prijetilo da će ubiti ovu srpsku povratnicu riječima "zapaliću te".

Napomenuto je da je Simićeva i u avgustu prošle godine napadnuta, skinuta naga, vezana za stolicu i da je tada pronašao suprug.

Tražeo odgovore od MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje mjere i radnje su preduzete na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Od nadležnog tužilaštva je zatražena informacija i u kojoj fazi je postupak od 9. januara kada je u Zenici zapaljena zastava Republike Srpske, o čemu postoje snimci.

- Prema informacijama u medijima, MUP je podnio izvještaj protiv više lica - navodi Odbor i traži informaciju od Tužilaštva u kojoj fazi je postupak, da li je podignuta optužnica, eventualno potvrđena, kao i da li je eventualno bilo suđeno za izvršenje krivičnog djela počinjenog iz mržnje.