latinica  ћирилица
05/03/2024 |  16:33 ⇒ 16:44 | Autor: SRNA

Berbokova sa članovima Kolegijuma: BiH ima jedinstvenu šansu

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok danas je u razgovoru sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH istakla da BiH ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka EU i da je treba iskoristiti.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Berbokova je naglasila da je jedan od važnih ciljeva njene posjete da ohrabri institucije BiH da nastave sa usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem uslova za otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Ministar spoljnih poslova Njemačke pomenula je značaj usvajanja zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te zaključenja sporazuma sa Fronteksom radi zaštite granica BiH i EU.

Ona je navela da Njemačka želi da vidi BiH i sve zemlje zapadnog Balkan u EU, kao i da želi da nastavi da podržava i prati BiH na evropskom putu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe je pomenula značaj ispunjavanja preporuka OEBS-a i ODIR-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, a naglasila je i zainteresovanost njemačkih investitora za ulaganje na tržištu BiH i drugih zemalja regiona, te u vezi s tim ukazala na važnost daljeg provođenja reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Sastanku su u prisustvovali predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović i Marinko Čavara, njihovi zamjenici Nikola Špirić i Denis Zvizdić, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš i predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić.

Prisutni su bili i poslanici Bundestaga Njemačke Debora During, Јirgen Hart i Ulrih Lehte, specijalni predstavnik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Članovi rukovodstva oba doma iskoristili su priliku da gostima predoče napore da u narednim danima budu usvojena usaglašena zakonska rješenja o sukobu interesa i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi BiH.

Članovi kolegijuma oba doma naglasili su da proces evropskih integracija, o čemu postoji konsenzus svih relevantnih političkih faktora u BiH, može biti rješenje za složene političke prilike u BiH.

Istakli su da je BiH u posljednjih godinu dana preduzela kredibilne napore na ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, te se nadaju da će odluka Evropskog savjeta o tome biti pozitivna i da će poslije 21. marta omogućiti snažniji intenzitet razgovora o otvorenim pitanjima i dalje kretanje BiH na evropskom putu.

Naglasivši kako Njemačka predstavlja jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine založili su se za dodatno jačanje ekonomske saradnje i razvoj bilateralnih odnosa.