latinica  ћирилица
05/03/2024 |  18:20 | Autor: TANЈUG

Na Šar planini medvjed povrijedio skijašicu

Direktor Centra za krizni menadžment Stojanče Angelov otkrio je detalje napada medvjeda na skijašicu iz Danske, precizirajući da se incident dogodio jutros na Šar planini, u mjestu Јelak i van ski staze.
Šar-planina, Makedonija (foto: EPA/GEORGI LICOVSKI - ilustracija) -
Šar-planina, Makedonija (foto: EPA/GEORGI LICOVSKI - ilustracija)

Angelov je rekao da je medvjed napao dansku skijašicu koja se kretala u desetočlanoj grupi.

Oni su svratili da se odmore kod stabala jelki, ali su blizu bila dva mala medvjeda od kojih je jedan iskočio, a onda se u strahu za svoje mladunče pojavio veliki medvjed koji je napao skijašicu i ugrizao je za nogu, ispričao je Angelov.

Povrijeđena Dankinja je odmah prebačena u tetovsku bolnicu, gdje joj je pružena medicinska pomoć. Nakon previjanja ona je napustila bolnicu.

Angelov je ukazao da je u posljednjih godinu dana na Šar planini sve veći broj izvještaja o pojavljivanju medvjeda. Centar će nastojati da sa rukovodstvom Nacionalnog parka Šar planina pronađe rješenje koje će za planinare smanjiti rizik od opasnosti da se sretnu sa medvjedima.

Inače, riječ je o teritoriji kojoj medvjedi prirodno pripadaju, ali je cilj da se ovakve neželjene pojave, kada medvjed u strahu za svoje mladunce nasrne na čovjeka, svedu na minimum, prenijeli su skopski mediji.