latinica  ћирилица
05/03/2024 |  19:30 ⇒ 06/03/2024 | 07:02 | Autor: RTRS

Pozivanjem inspektora SIPA na saslušanje potvrđeno da je suđenje Dodiku politički linč (VIDEO)

Montirani proces koje Tužilaštvo BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. generalnog direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, nastavlja se sutra.
Proces protiv Dodika i Lukića - Foto: RTRS
Proces protiv Dodika i LukićaFoto: RTRS

Mjesto i vrijeme isto, što ukazuje da će doći do ponovnog spajanja ova dva postupka, kažu advokati Dodika i Lukića.

Za sutra je na ročištu Tužilaštvo najavilo kao svjedoke inspektore SIPA, što nije ustaljena praksa u sudskim procesima.

Cilj cijelog postupka nije osuda predsjednika Srpske, već izricanje mjere zabrane obavljanja funkcije koju u ovom trenutku Dodik ima, smatraju pravni stručnjaci.



Zvaničnog obavještenja o spajanju postupaka iz Sarajeva još nema.

- Radi se o jednom procesnom rješenju gdje sud ima pravo da ne odgovori jer protiv tog rješenja ne postoji pravo žalbe nego smao postoji odluka suda koja može biti i usmena na ročištu, ali sve upućuje na to ća će sudija Sena Uzunović dozvoliti da se spoje ova dva postupka - istakao je Lukićev advokat Miljkan Pucar.

Najavljeno je i saslušanje četiri inspektora SIPA, što inače nije ustaljena praksa, osim ako postoji prigovor odbrane na izuzetu dokumentaciju ili na postupke inspektora. Međutim, odbrana prigovore nije ulagala.

- Tako da smatramo da je to vrlo neekonomično, vrlo nepotrebno i samo da ovaj postupak razvlači i pravi dodatne troškoev koji su nepotrebni - dodaje Pucar.

Dodikov advokat Goran Bubić ističe da je pozivanje svjedoka samo jedna simulacija suđenja, jer je trebalo provjeriti je li Kristijan Šmit neimenovan po postupku kako je predviđeno mirovnim ugovorom, ali to je izostavljeno.

- Tako da je na odbranu prebačeno da praktično dokazuje presumpciju nevinosti. A presumpcija se pretpostavlja, znači Tužilaštvo bi trebalo da dokaže krivicu, a ne da mi dokazujemo nevinost - napominje Bubić.

Postavlja se pitanje, da li pozivanje inspektora SIPA predstavlja hvatanje za slamku tužilačkog ešalona u nedostatku dokaza? Pravni stručnjaci kažu da inspektori nemaju šta novo reći. Naglašavaju, utvrđivanje krivice u "tankoj" optužnici poput ove koja se vodi protiv Dodika i nije cilj - već politički linč.

- Ali poenta cijelog ovog postupka jeste ono što sam od prvog dana govorio, a to je da se predsjednik Dodik osudi, jer kad bi ga i oglasili krivim to bi bila kazna koja bi bila osmišljena, ali ona opasnost od izricanja mjere zabrane obavljanja funkcije koju u ovom trenutku ima, je ja imam utisak konačan cilj ovoga suđenja. Dakle ovdje su suštisnka politička pitanja na dnevnom redu i ovo jest jednako političko suđenje - ističe advokat Miodrag Stojanović.

Od razdvajanja postupaka, do promjene sudija, preko neustaljene sudske prakse, poput svjedočenja inspektora i ešalona tužilaca - u ovom slučaju čak četiri, do sada mnogo toga je viđeno.

Šta li će sutra u sudnici dočekati predstavnike Srpske, čiji je jedini cilj očuvanje njenih institucija, ostaje neizvjesno.