latinica  ћирилица
05/03/2024 |  19:34 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Srpska za evropski put, ali ne na štetu ustavnih ovlašćenja (VIDEO)

Otvaranje pregovora za članstvo BiH u EU je istorijski trenutak, izjavila je u Sarajevu njemačka šefica diplomatije Analena Berbok. Međutim, nije jasno rekla hoće li se to i desiti krajem marta.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Umjesto toga slala je već deplasirane poruke podrške nelegitimnom Kristijanu Šmitu i o navodnom ruskom destabilizujućem uticaju u regionu.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama rekli su Berbokovoj da je Srpska trajno opredijenjena za evropski put, ali ne na štetu svojih ustavnih ovlašćenja.

Da li je BiH bliže dobijanju datuma početka pregovora sa EU, pouzdano ćemo znati 21. marta na sjednici Evropskog savjeta. U međuvremenu, njemačka ministarka inostranih poslova poručuje da evropski put BiH nema alternativu. Na marginama sastanaka saznajemo da je tražila od vlasti BiH jasnu osudu Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Prestanak, kako je rekla, secesionističkih fantazija Republike Srpske, posebno je apostrofirala.

- Samo zajednička BiH može da ide u EU i o tome sam razgovarala posebno sa srpskim članom Predsjedništva /Željkom Cvijanović/. Stekla sam utisak da govorimo istim jezikom, da zajednički želimo koračati ka EU i da je svima jasno da su potrebni reformski koraci. Zbog toga upućujem apel odgovornim pogotovo u Banjaluci da na ovom evropskom putu koračaju zajednički i odlučno, jasno se odlučujući za evropske vrijednosti - rekla je Berbokova.

Republika Srpska je strateški opredijeljena za evropski put. Bez doprinosa njenih predstavnika u usvajanju neophodnih zakona, BiH se ne bi imala čime pohvaliti i očekivati zeleno svjetlo od Evropske komisije. Srpski poslanici i delagati zahvalni su na podršci evropskom putu, ali ako je iskrena.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević kaže da je svaka podrška članica Evropske unije korisna, ali je problem kada je licemjerna.

- Čuli smo od njemačke minstarke spoljnih poslova da podržava da mi usvojimo određena rješenja u parlamentu. Smatra da je to bolje nego da nam to nametne njen sugrađnin, odnosno njemački državljanin Kristijan Šmit. Zamislite da mi kažemo da je Njemačkoj bolje da nešto usvoji u svom parlamentu, nego da to nametne neki neizabrani stranac. Pa u svim država se predstavnici građana dogovaraju, a ne prijeti se neizabranim strancima - istakao je Kovačević.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da je Republika Srpska dokazala da je za evropski put, a da Berbokova treba da pokaže isti pristup prema svim narodima u BiH.

- Podsjetila sam je na njenu posjetu prije dvije godine. I tada je ona rekla kako ovdje postoji faktor destabilizacije i rekla je da je taj faktor predsjednik Srpske Milorad Dodik. Јa sam je podsjetila da nije došlo do destabilizacije i da smo Dodik i svi mi iz Srpske uradili sve na napretku prema EU. I to govori da njene informacije nisu tačne - navela je Vulićeva.

Šefica njemačke diplomatije očekivano podržala je svog zemljaka Kristijana Šmita i čak nagovjestila da bi mogao da upotrijebi tzv. bonska ovlaštenja i nametnuti izmjene Izbornog zakona, ako o tome domaći političari ne postignu dogovor.

- Na moju konstataciju da je Kristijan Šmit remetilački faktor i da nema legitmitet, što ćemo mi s vremenom dokazati, rekla je da ukoliko vi hoćete da nemate Kristijana Šmita nađite dvotrećinsku većinu i promijenite Ustav, što dovoljno pokazuje da ne zna elementarne stvari o BiH - kaže Vulićeva.

Dvodnevna diplomatska ofanziva na BiH, iako se očekivalo, nije rezultovala usvajanjem zakona o sukobu interesa. Iz Republike Srpske ponavljaju da je zbog nezainteresovanosti federalnih partnera propuštena prilika da se u paketu realizuje svih 14 prioriteta uključujući i Zakon o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je zakon o sukobu interesa u fazi usaglašavanja i da vjeruje da će biti uvažene sve primjedbe koje je Repubika Srpska dostavila, jer su na tragu ustavnih rješenja.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da su juče započeti pregovari o detaljima ovog zakona.

Obraćanje Berbokove nije prošlo bez nepotrebnog držanja časova istorije, iz kojeg se zaključuje da favorizuje jedan, bošnjački narod. I sama je priznala da se prije dvije godine srela sa "Majkama Srebrenice", a da joj tokom ove posjete nije palo na pamet da razgovara sa nekim od srpskih udruženja.