latinica  ћирилица
08/03/2024 |  22:33 ⇒ 22:52 | Autor: SRNA

Elektroprivrede Srpske i Crne Gore formiraju zajedničku kompaniju

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da su uprave elektroprivrede Srpske i Crne Gore inicirale formiranje zajedničke kompanije sa sjedištem u Trebinju kako bi pokušali raditi na novim invesicijama što će za građane značiti povoljnije cijene električne energije.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Petrović je pojasnio da bi Elektroprivreda Crne Gore u toj zajedničkoj kompanija bila vlasnik 51 odsto, a ERS 49 odsto.

On je naveo da na taj način žele da pokušaju raditi na novim investicijama, bilo da je riječ o teritoriji Republike Srpske ili Crne Gore.

- Za budućnost će značiti da će građani imati povoljnije cijene električne energije i u Crnoj Gori i u Srpskoj. Ideja je da pravimo zajedničke projkete, poput boljeg iskorištavanja voda Bilećkog jezera, o čemu treba da razgovaramo, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktuelizuje visoka Buk Bijela gdje bi benefiti bili i za hidrenergetski sistem Gornja Drina - rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da, kada je riječ o Gornjoj Drini, Elektrprivreda Srbije ima udio 51 odsto, ERS 49 odsto, a Crna Gora bi imala svoje benefite jer bi se sa velikom akumulacijom ušlo i u njenu teritoriju, ali ne i kanjon Tare.

Istakao je značaj korištenja obnovljivih izvora energije, ocijenivši da će biti prioretet u investicijama budući da i evropska energetska zajednica sugeriše da se isključivo radi sa njima, a to će biti i jeftiniji izvori energije u odnosu na termoelektričnu energiju.

- Mi ne možemo odustati od termoelektrične energije jer je ona bazna. Imamo značajne rezerve uglja u naša dva bazena, gatački i ugljevički, i iz tog razloga ne sumnjamo u budućnost elektroenergetskog sistema Republike Srpske - naveo je Petrović.

Sigurno je, kaže, da će se stanje poboljšati stanje ako se zajedničkim investicijama zbratimimo i sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, jedna od tema Samita energetike u Trebinju je jačanje saradnje energetskih kompanija na Balkanu.

On je naveo da javna preduzeća u svim zemljama nisu imala benefite, jer nisu imala snažnu komunikacija, ali je u posljednjih nekoliko godina ona značajno ojačana i sa tom komunikacijom se mnogo toga može rješavati. U posljednjim godinama, kaže, uštedjeli su znatna sredstva međusobnom komunikacijom i povezivanjem.

Za predstojeći Samit energetike, Petrović je rekao da je izrastao u renomiranu konferenciju na Balkanu gdje se okupljaju najažnije ljude iz oblasti energetike, privrede, upravljanja i donosilaca odluka na Balkanu i šire.

On je dodao da takve konferencije doprinose uvezivanju menadžera, prirednika, ljudi, znači unapređenju odnosa privrednih aktivnisti, a smatra važnim i da se obnove komunikacije na niovu struke.