latinica  ћирилица
11/03/2024 |  14:54 ⇒ 12/03/2024 | 14:26 | Autor: Agencije

Šta je poručeno iz Doma lordova parlamenta Ujedinjenog kraljevstva

Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva uputio je pismo Dejvidu Kameronu, državnom sekretaru za vanjske poslove, poslove Komonvelta i razvoj UK, o stanju na zapadnom Balkanu i potezima koje bi UK trebao poduzeti.
Dom lordova (Foto: EPA/CARL COURT / PA WIRE UK AND IRELAND OUT EDITORIAL USE ONLY, ilustracija) -
Dom lordova (Foto: EPA/CARL COURT / PA WIRE UK AND IRELAND OUT EDITORIAL USE ONLY, ilustracija)

Komitet je usmeno saslušavao sagovornike o ulozi Ujedinjenog kraljevstva u promociji prosperiteta, sigurnosti i stabilnosti zemalja zapadnog Balkana.

Fokus pisma je na odnosu Srbije i KiM, te stanju u BiH.

Komitet je dao sedam preporuka i smjernica Vladi UK.

U pismu posebna pažnja posvećena je djelovanju i aktivnostima Milorada Dodika, predsjednika Srpske i lidera SNSD-a.

- Leo Dokerti, ministar za Evropu u Vladi UK, rekao nam je da su Dodikovi secesionistički napori izuzetno zabrinjavajući. DŽesi Barton Hronešova sa Univerziteta Koledž London kazala nam je da je stanje izuzetno opasno i da su preduzeti koraci za legalnu secesiju Republike Srpske. Doneseni su zakoni koji pokušavaju, u suštini, da vrate Srpsku u ono što neki nazivaju izvornim Daytonom, a to je vrlo ogoljeni, državni skup institucija sa moćnijim entitetskim nadležnostima - stoji u pismu.

Komitet je saglasan sa porukama prof. DŽejmsa Ker-Lindsaya sa Londonske škole ekonomije i političkih nauka, koji je istakao da međunarodna zajednica mora poslati snažan signal da neće dozvoliti da "Dodikove secesionističke akcije uspiju".

Naglašeno je da prijetnje ustavnom poretku BiH imaju šire implikacije na regionalnu stabilnost.

- Iz perspektive BiH, napredak u procesu normalizacije odnosa KiM i Srbije poslao bi snažan signal da secesionizam u BiH nema izglede za uspjeh - navedeno je u pismu.

Naglašeno je i da su "izazovi sa kojima se suočavaju KiM i BiH međusobno povezani i međunarodna zajednica treba da ih rješava u tandemu".

U pismu je navedeno i da "blisko treba sarađivati sa EU i zemljama Kvinte, kako bi se jasno stavilo do znanja da su secesionistička retorika i akcije iz Republike Srpske u BiH neprihvatljivi".

- UK bi takođe trebao nastaviti davati snažnu podršku radu "visokog predstavnika" - navedeno je u pismu.

Komitet je zatražio i ponovnu procjenu mogućnosti pridruživanja operaciji Altea, mirovnoj misiji u BiH koju vodi EU.

- Ponovno pridruživanje operaciji Altea signaliziralo bi posvećenost Vlade UK bezbjednosti i stabilnosti u regiji - naveli su članovi Komiteta.

Smatraju da bi korišćenje dugoročnih instrumenata finansiranja razvojnih programa u regionu pomoglo da se osigura predvidljivost onima koji isporučuju programe i da im se pomogne da planiraju na duži period.

- Vlada UK trebala bi produbiti ekonomske veze s regijom kako bi promovisala dugoročni rast i dopunila napore EU da stabilizuje region i integriše ga u evroatlantske institucije. Trebalo bi da koordinira sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima, kako bi srušila kleptokratiju - navedeno u pismu.

Preporučen je i nastavak učešća u Kvinti, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo zadržati uticaj u regiji, te koordinisati i sarađivati sa partnerima iz EU i SAD-a na razvoju, bezbjednosti, reformi i demokratizaciji.

Kada je riječ o odnosu Srbije i Kosmeta, Komitet preporučuje i "nastavak pritiska na vlasti da sprovedu usmene obaveze preuzete iz Briselskog i Ohridskog sporazuma".

- Od vitalnog je značaja da UK, sa saveznicima u EU i Kvinti, održava koordinisan i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi ohrabrili obje strane na normalizaciju odnosa - stoji u pismu.