latinica  ћирилица
11/03/2024 |  14:58 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Promocija 24 zajednička projekta Univerziteta u Novom Sadu i onih u Banjaluci i I. Sarajevu (VIDEO)

Dobra naučnoistraživačka saradnja između Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srpske potvrđena je i današnjom promocijom 24 zajednička projekta čija je vrijednost oko 400.000 maraka. Projekte će realizovati istraživači sa Univerziteta u Novom Sadu i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.
Promocija i potpisivanje ugovora (foto: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Promocija i potpisivanje ugovora (foto: twitter.com/mnrvoid_rs)

Među 24 projekta iz oblasti medicine, koja dominira, ali i tehničkih i društveno-humanističkih nauka je i projekat u kojem će učestvovati Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama, a koji se odnosi na savremenu srpsku književnost.

- Uža tema u okviru koje ćemo zajedno sa kolegama iz Novog Sada sa Filozofskog fakulteta raditi projekat jeste "Slika Odmbrambeno-otadžbinskog rata BiH u savremenoj srpskoj književnosti" - rekla je Željka Pržulj, rukovodilac Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu učestvuje sa ukupno u 15 projekata.

- Nama je više važno da se mi iz akademske zajednice, i iz istraživačkih institucija povezujemo. Cilj je da se stvori jedinstven naučnoistraživački obrazovni prostor našeg nacionalnog identiteta - naveo je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovo je četvrata godina u kontinuitetu od kako Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuje u finansiranju naučnoistraživačkih projekata sa Univerzitetima u Srpskoj.

- Ono što je važno jeste da iz godine u godinu broj projekata koji finansira AP Vojvodina raste. Prve godine bilo je ukupno šest projekata, a sada smo došli do 24 - naveo je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

      View this post on Instagram

A post shared by Ministarstvo za naučnoteh. razvoj i visoko obrazovanje (@ministarstvo_ntvo)

Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost naglasio je da su 24 projekta vrijedna oko 400.000 KM najbolji pokazatelji, da smo, kako ističe, jedinstveni u nauci, kulturi, obrazovanju.

- Cilj je da zapravo imamo jedinstvene ciljeve, da bismo bili prihvatljivi na što širem prostoru. Važno je da mi unutar našeg nacionalnog korpusa pokažemo odgovornost kako vidimo budućnost visokog obrazovanja - kazao je Milošević.

Rezultati istraživanja biće publikovani što će svakako doprinijeti i boljem rangiranju univerziteta na međunarodnim rang-listama, ali i učestvovanju u međunarodnim projektima.

- Do pravljenja prave srpske zajedničke akademske mreže i uspostavljanja timova i prijateljstava između istraživača Republike Srpske i Vojvodine, odnosno Republike Srbije, to su oni projekti koji u suštini jačaju srpski nacionalni korpus, nauku i kulturu. To je ono što istraživanje čine konkurentnim - rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Ovi projekti, kako je rečeno, potrebni su i Srpskoj i Vojvodini, odnosno Srbiji, jer se, uz saradnju i povezivanje različitih generacija istraživača, odnose na realan život u zajednicama.