latinica  ћирилица
11/03/2024 |  18:34 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Kojić: Sud BiH napravljen da sudi Srbima, a oslobađa ubice srpske nejači

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je da nije iznenađen drugostepenom oslobađajućom presudom Suda BiH Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu za ratni zločin nad srpskim civilima na području Hrasnice kod Sarajeva, jer je ovaj sud i napravljen da bi isključivo sudio Srbima i oslobađao krvnike koji su ubijali srpsku nejač.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Što se tiče zločina nad Srbima, Sud BiH nikada nije ni u prvostepenim presudama donosio presude koje će biti na strani pravde, da ne govorimo o drugostepenim - rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, ukoliko su i izricane osuđujuće presude za zločine nad Srbima, one su bile minimalne, dok su Srbima kojima se sudilo u Sudu BiH dobijali drastično više kazne i u prvostepenom i u drugostepenom postupku.

- Sud BiH je kopile Haškog tribunala i međunarodne zajednice, prije svega, Ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije jer je napravljen isključivo da sudi Srbima i da oslobađa krvnike koji su ubijali srpsku nejač i srpske civile - rekao je Kojić.

On je istakao da će takva praksa biti i dalje sve dok srpski predstavnici u institucijama BiH ne stanu na kraj tom nakaradnom sudu, ratne sudije ne budu razriješene dužnosti i ne počne da vlada pravo umjesto prakse u kojoj ljudi budu optuženi i osuđeni isti dan.

- Kada se podigne optužnica protiv Srbina istovremeno je napisana i presuda, dok za one koji su činili zločine nad Srbima čekamo optužnice i po 30 godina, a kada se podigne optužnica, onda se proces razvlači u beskonačno  -zaključio je Kojić.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu ovog suda i pravosnažno oslobodilo Gadžu, Laličića i Hebiba optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva u drugoj polovini 1992. godine.