latinica  ћирилица
12/03/2024 |  13:57 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Dodik: Pismom Komiteta za međunarodne odnose potvrđeni koraci ka samostalnosti Srpske

U kontekstu pisma Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva koje je upućeno Dejvidu Kameronu, a u kojem je, između ostalog, DŽesi Barton Hronešova sa London koledža navela da su preduzeti koraci za legalnu secesiju Srpske direktno su potvrđeni legitimni i legalni koraci koji vode ka samostalnosti Srpske, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Sviđa mi se korištena terminologija i ponosan sam na činjenicu da je Dom lordova diskutovao o stanju u Republici Srpskoj i o meni lično i da je informisan o legalnim koracima koje preduzima Republika Srpska. Takođe, konstatovano je da su doneseni zakoni koji Republiku Srpsku vraćaju na "izvorni Dejton", tj. skup institucija s moćnijim entitetskim ovlaštenjima. I tu nisu pogriješili. Nama jeste cilj da institucionalno jačamo Srpsku kroz poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma - navodi Dodik.

Ističe da je ponosan i na činjenicu da nigdje nije konstatovano da kako kaže koristimo neustavne metode, već da su svi koraci legitimni, ali su ujedno u suprotnosti s agendom pojedinih zapadnih zemalja kojima je namjera potpuni nestanak Srpske.

- Ovo pismo se ne razlikuje od prethodnih koja se pojavljuju s vremena na vrijeme, što je očigledna potvrda da je Dom lordova samo potpisnik teksta koji je nastao na drugoj lokaciji i u drugom centru odlučivanja - zaključio je Dodik.