latinica  ћирилица
13/03/2024 |  14:06 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Zaharova: Smrt Miloševića rezultat nepoštovanja osnovnih ljudskih prava

Smrt bivšeg predsjednika Savezne Republike Јugoslavije Slobodana Miloševića u haškoj tamnici rezultat je grubog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava od Haškog tribunala, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL) -
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

Ona je na brifingu navela da se pamte imena desetina Srba, koje je Haški tribunal diskriminisao iz raznih razloga, a mnogi od njih su i umrli u haškom zatvoru, uključujući Milana Babića i Zdravka Tolimira.

- Uoči 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, želim da podsjetim da se 11. marta ove godine navršilo 18 godina od smrti predsjednika Savezne Republike Јugoslavije Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala. Neposredno prije smrti, on je od Tribunala zatražio da ga pusti u Moskvu na liječenje - podsjetila je Zaharova na današnjem brifingu.

Istakla je da su Miloševića tada odbili, a kao razlog su naveli da ruske vlasti navodno nisu dale dovoljne garancije da će se Milošević vratiti u hašku ćeliju.

Prema njenim riječima, tužilaštvo je takođe tvrdilo da je Slobodan Milošević namjerno uzimao lijekove koji su pogoršavali njegovo stanje, prenio je RT Balkan.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju postao je polazna tačka sa koje je započela degradacija međunarodnog krivičnog pravosuđa. Hag je gazio i gazi, ne samo temelje međunarodnog prava, već i same principe humanizma - naglasila je Zaharova.

Zaharova je napomenula da je zanimljivo da, kroz istoriju Tribunala, na njegovoj klupi među optužene nije uvršten nijedan zvaničnik iz SAD i Zapadne Evrope koji je smišljeno učestvovao u rasparčavanju Јugoslavije, a potom i u uništavanju državnosti Libije, Iraka i Sirije.

Zaharova je podsjetila da je Rusija u više navrata ukazivala na politizaciju i pristrasnost Međunarodnog suda za bivšu Јugoslaviju, koji je davao jednostrano antisrpsko tumačenje događaja iz jugoslovenske krize tokom razmatranja predmeta koji su mu predočeni.