latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:02 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Hoće li do naredne sedmice biti usaglašen zakon o Sudu BiH? (VIDEO)

Naredne sedmice pred Savjetom ministara ponovo će se naći Prijedlog zakona o Sudu BiH. Njegovim usvajanjem bio bi ispunjen još jedan od uslova na evropskom putu. Oko teksta zakona juče nije bilo saglasnosti, jer bošnjački ministri i dalje odbijaju da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Sjedište Apelacionog odjeljenja nije i jedini problem oko kojeg srpska i bošnjačka strane imaju različite stavove.

Osim sjedišta, nadležnost Apelacionog odjeljenja Suda BiH, ključna je tačka sporenja SNSD-a i stranaka "Trojke" u Zakonu o sudu BiH.

Kao drugostepena instanca preispitivaće sve odluke Suda koji ima širok spektar nadležnosti i za krivična djela propisana entitetskim i zakonom Brčko Distrikta.

- Ne može da Sud BiH odlučuje o imovinskim odnosima između BiH i entiteta, to je kao da smo potpisali smrtnu presudu za Republiku Srpsku zato se neće desiti - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ministri iz stranaka "Trojke" različito reaguju, jedni daju šansu Radnoj grupi da usaglasi sporne odredbe zakona, drugi ultimativno odbijaju da ga podrže, ako se ne odnosi na cijelu BiH.

- Za Zakon o sudovima neću glasati ukoliko se ne bude odnosio na cijeli prostor BiH i ukoliko bilo šta bude protiv BiH ja imam pravo veta u Savjetu ministara i nikada neće dići ruku nešto protiv države - rekao je Zukan Helez, ministar odbrane u Savjetu ministara.

- Radna grupa za Zakon o sudu radi i kada završi tekst mi ćemo imati stavove i izjasniti se - dodao je Edin Forto, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

"Trojka" se već izjasnila protiv sjedišta Apelacionog odjeljenja u Banjaluci, poput američkog ambasadora Majkla Marfija, prihvataju da bude u Istočnom Sarajevu.

Iz Republike Srpske poručuju da političko Sarajevo i strane ambasade, neće određivati lokaciju.

- Јa čak mislim da taj sud kada bi bio ovdje, u Banjaluci da bi bio daleko nezavisniji nego ovo što gledamo uz Sarajevu - rekao je Dodik.

U Prijedlogu Zakona o sudu BiH u članu 3. precizira se da Apelaciono odjeljenje ne može biti u istom entitetu gdje je sjedište Suda, znači u Sarajevu. Ali da će godinu dana privremeno biti na istoj adresi, nakon čega bi Parlamentarna skupština BiH odredila trajno sjedište Apelacionog odjeljenja.

- Јa mislim da to nije adekvatan prijedlog i rješenje. Prije svega moramo da dobijemo odgovor zašto nekome smeta da sjedište Apelacionog odjeljnja bude u Banjaluci - rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Razumnog odgovora nema, pogotovo što je i evropska zvaničnicica Angelina Ajhorst tokom nedavnog boravka u BiH istakla da Brisel ne nameće gdje će biti sjedište Apelacionog odjeljenja.

- Zakon o sudu, dvije ili tri sporne riječi ostale da se usvoji , stvar je političkog dogovora , evo ja se nadam da će biti dovoljno mudrosti kod stranaka koje čine vlast da nađemo komromis i rješenje - istakao je Davor Bunoza, ministar pravde u Savjetu ministara.

Prijedlogom zakona o sudu BiH predviđeno je osnivanje Apelacionog odjeljenja, a ne Višeg suda, što su tražile bošnjačke stranke.

To je samostalna pravosudna instanca koja će strankama pomoći da isprave sudske greške nastale u prvostepenom sudskom procesu.