latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:09 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Cilj optužnice protiv Vasića - osveta Srbima (VIDEO)

Јavnost i institucije Srpske poručuju - optužnica Tužilaštva BiH protiv narodnog poslanika Dragomira Vasića potvrda je da cilj pravosuđa BiH nije pravda, već osveta Srbima.
Dragomir Vasić - Foto: RTRS
Dragomir VasićFoto: RTRS

Politička i osvetnička optužnica i mjere zabrane narodnom poslaniku atak su i na Narodnu skupštinu, poručuje predsjednik Parlamenta Nenad Stevandić.

Vasićeva odbrana podsjeća da je pred istim sudom dobio pravnu bitku u maratonskom postupku za zločin u Srebrenici i ukazuje da ga ni više od 200 svjedoka Tužilaštva u novom predmetu ne inkriminiše.

Pravosnažnoj oslobađajućoj presudi Dragomiru Vasiću, za navodna djela u Srebrenici u julu 2022, prethodilo je 15 godina istrage i 7,5 godina suđenja.

Maratonskoj istražnoj i pravosudnoj torturi od 22,5 godina Vasić je bio izložen u svojstvu načelnika policije u Zvorniku, a nepunu godinu nakon što je dokazao nevinost, nova optužnica.

Tereti ga da je 1. juna 1992. godine uticao na prisilno iseljavanje muslimanskog stanovništva iz zvorničkog naselja Đulići.Uticaj Vasića, prognanika iz sela Brnjica, koji je sa još 2 500 Srba iz Živinica u Zvornik stigao šest dana ranije, predmetni tužilac, za pravnu struku nesvakidašnje kvalifikuje...

- Dragomir Vasić de fakto i de jure u periodu inkriminacije apsolutno nije imao nikakvu ulogu niti svojstvo i onda Tužilaštvo BiH Vasiću stavlja svojstvo neformalnog vođe ili predvodnika stanovnika sela Brnjica. Moram priznati da u svojoj ranijoj praksi takvo svojstvo i kvalifikaciju doista nisam vidio - izjavio je advokat u timu odbrane Dragomira Vasića Goran Dragović.

Vasić je prvi na listi od 15 zvorničkih boraca optuženih u dva predmeta. Nesigurni za svoju egzistenciju, poručuju, institucionalno se moramo boriti protiv, kažu, "suda nepravde".

- Ovdje će nas proganjati sve dok postoji ijedan živi Srbin koji je pušku nosio. Ne vidim da boračka može da se bori, boračka je nevladina organizacija. Apelujemo na organe vlasti da nam pomognu, da spriječe, da zabrane SIPA da mešetari po Srpskoj - istakao je predsjednik Boračke organizacije Zvornik Milivoje Todorović.

Pravosudni bh. mešetari Vasiću su izrekli i mjere zabrane izlaska iz BiH.

Takve mjere ukinute su od istog suda tokom prvog, oslobađajućom presudom ishodovanom postupka, jer se Vasić redovno odazivao na više od 100 ročišta.

Uskraćivanje slobode kretanja narodnom poslaniku u Narodnoj skupštini Srpske odjeknulo je kao atak na ovu pravosudnu instituciju.

- Smatram da je politička pozadine optužnice evidentna, da je montirana da se svjesno ide na ugrožavanje svih koji predstavljaju kičmu nacionalne politike. Ovo je početak hajke na svakog Srbina koji ima kičmu, slanje poruke da se traži apsolutna poslušnost da ne bi dobili optužnice od institucija kojima se očigledno rukovodi van BiH - upozorio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Uz lomljenje kičme svakom Srbinu koji se osmjeli braniti pravo na vlastiti i opstanak Srpske, karakteristična je i učestalost pravosudne tiranije, usmjerene na pojedince poput pred haškim Tribunalom presuđenog starješine VRS Vidoja Blagojevića, za kojeg je Sud BiH potvrdio novu optužnicu ili dva puta oslobođenog policijskog generala Gorana Sarića, optuženog po treći put.

- Bio sam i dio tima njegove odbrane, oslobođen za zločin protiv čovječnosti Nahorevo, za krivično djelo genocida u rejonu Srebrenica i sada treća optužnica Bijeljina. Zato sam u uvodu kazao da je očigledno da se radi o jednom trendu - napomenuo je Dragović.

Protiv nezaustavljivog trenda ponižavanja srpskih rodoljuba i prava da brane svoje porodice i ognjišta, boračka organizacija Srpske očekuje jedinstven stav institucija.

- U tom pravcu se boriti, ne posustati jer ako ovako nastavimo svi vojnici Vojske Srpske imaće optužnicu, a znamo da je srpska vojska uvijek ratovala da se brani i nikada nismo bili agresori - poručio je predsjednik Predsjedništva BORS-a Milovan Gagić.

Dok pravosuđe BiH ispisuje sramne stranice političkim i osvetničkim optužnicama, srpske žrtve biološki nestaju čekajući pravdu za ubistva, pritvaranja, progone.

Recimo i da za protjerivanje 2.500 Srba iz Živinica, odakle je 25. maja 1992 prognan i Dragomir Vasić, niko nikada nije odgovarao.