latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:28 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Kome će biti prodati dronovi samoubice proizvedeni u BiH? (VIDEO)

Ko će u BiH za 15 dana početi da proizvodi dronove samoubice? I dok se uveliko spekuliše da naoružanje koje se proizvodi u BiH završava na mjestima gdje traju sukobi, što je zabranjeno odlukom Predsjedništva, ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez najavljuje proizvodnju dronova za izvoz.
Dronovi (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Dronovi (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

U vremenu kada se sve glasnije govori o tome kako oružje iz BiH završava na ukrajinskom ratištu Zukan Helez ne miruje.

Uz priviđanja da se preko susjednih zemalja putem Savjeta ministara vrši blokada naoružavanja Oružanih snaga BiH, ne štedi riječi pohvale za namjensku industriju.

- Imamo mi i namjensku industriju koja je najbolja od svih ovdje u regionu i ono što je Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naravno, mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu - rekao je Helez.

Ko će dronove samoubice i po čijem nalogu proizvoditi, a ko i gdje izvoziti, Helez ne otkriva.

O neophodnim dozvolama ni riječi.

Da li je riječ o još jednom pokušaju gradnje političke karijere preko imena Aleksandra Vučića i Milorada Dodika?

- Helez pokušava biti u njihovom rangu, ali on svakako nije lider Bošnjaka. Uzalud pokušava da na imenu Vučića i Dodika gradi svoju političku karijeru - napomenuo je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Izuzevši činjenicu da je Ministarstvo odbrane samo jedno u nizu koje daje saglasnost za uvoz i izvoz municije i naoružanja, u namjensku industriju, koja je u nadležnosti entiteta, Helez i ne bi trebalo da se petlja.

Ali ako već želi onda bi bilo bolje da umjesto najave proizvodnje i izvoza dronova, insistira na adekvatnoj kontroli i rasvjetljavanju spornih informacija - otkud u Ukrajini minobacačke granate 120 milimetara, proizvedene u sarajevskom Pretisu ili minobacači kalibra 82 milimetra iz BNT-a u Novom Travniku.

- Znamo da ima dosta spornih informacija oko odbrambene industrije na prostoru Federacije BiH, da ona nije adekvatno kontrolisana od strane institucija na nivou BiH i da se dešavaju sumnjivi transferi i prodaje oružja i municije - istakao je general-major u penziji ili Evroazijski bezbjednosni forum Mitar Kovač.

Otuda i ova priča o dronovima, dodaje Kovač.

- Više se govore u smislu jačanja odbrambenih priprema tog dijela političkog Sarajeva ukoliko Republika Srpska preduzme korak ka nezavisnosti, to je svojevrsan pritisak i ucjena i nikako to političko Sarajevo da preboli i da shvati da i Srbi u BiH imaju svoj entitet - naveo je Kovač.

Kovač ističe da su Helezove izjave i ranije u priličnoj mjeri bile ratnohušačke i da Helez ne djeluje kao ministar odbrane, već kao jedan razbijač BiH.