latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:40 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Anđelković: Amerikanci postupaju u duhu mafijaške logike

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da sankcije Sjedinjenih Država za troje saradnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokazuju da Amerikanci postupaju u duhu mafijaške logike, jer znaju da su otimači i da ruše Dejton, ali polaze od toga da imaju silu i da mogu da zagorčaju život svakome ko im se opire.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Anđelković je ukazao da su Sjedinjene Države udarile na Dodikove saradnike kako bi ih zaplašili, ali da im to neće proći.

- Amerikanci preko njih žele da zastraše i sve druge, jer su svesni da, ako bi strukture Republike Srpske pošle od toga da mogu da budu pod udarom i da zbog toga paze šta će da rade, mnoge legitimne odluke Republike Srpske ne bi mogle da se realizuju - rekao je Anđelković za Srnu.

On smatra da je cilj udara na Dodikove saradnike da se legitimnim vlastima Republike Srpske sasijeku krila u realizaciji odluka.

- Mislim da to neće proći i da u Republici Srpskoj ne postoji strah. Kao što se Dodik nije plašio što je pod udarom američkih sankcija i što su na njega na razne načine krenuli i neki faktori u Evropi poput Nemaca, tako se ni njegovi saradnici neće plašiti - ocijenio je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o čvrstoj ekipi koja brani Republiku Srpsku i neće da popusti zbog toga što joj neko prijeti i što je ugrožava.

- Amerikanci su u tom slučaju nemoćni. Oni sve pokušavaju da urade na blef i zastrašivanje. Ali, kad se susretnu sa zidom, neće moći ništa da urade - rekao je Anđelković.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopštila je da je uvela sancije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić, jer su organizovanjem i obilježavanjem Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine "podrivali mir i stabilnost u BiH".

U saopštenju se navodi da su oni "olakšali napore predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum, autoritet Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika".