latinica  ћирилица
13/03/2024 |  20:26 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Novi atak Amerike na rođendan Srpske; SAD uvele sankcije za troje saradnika predsjednika Dodika (VIDEO)

Zbog organiziovanja proslave 9. januara Dana Republike, američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki i predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić.
Ministarstvo finansija SAD - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija SADFoto: RTRS

Sankcije su uvedene zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma. Navodi se da su organizacijom i provođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske, doprinijeli nastojanjima predsjednika Republike Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH.

Čast je što smo na američkoj listi zbog obilježavanja Dana Republike, poručili su sankcionisani funkcioneri.

Sankcije nemaju nikakav uticaj, nastavljamo raditi na izgradnji institucija Republike Srspke i evropskom putu BiH - jasna je poruka sankcionisanih, generalnog sekretara i savjetnika predsjednika Srpske. Vijest da su im uvedene američke sankcije, zatekla ih je na službenom putu u Beču gdje bi trebalo da prisustvuju diplomatskoj akademiji i govore evropskom putu.

- Što pokazuje namjeru aktuelne američke administracije da sve ono što mi pozitivno radimo na putu EU i uopšte napretku BiH, odbija se o glavu Republici Srpskoj, i ujedno šalje poruka, možda i nama i Evropi da sa nama se ne treba sarađivati - navela je Pajić Baštinac.

- Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, kojeg predvodi predsjednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka bjelosvjetskih mešetara - dodao je Okuka.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske, Srebrenka Golić američke sankcije vidi kao nastavak progona demokratski izabranih predstavnika. Poručuje da će uvijek ponosno učestvovati u organizaciji obilježavanja 9. januara, Dana Republike.

- Neka sankcionišu, mi u Srpskoj imamo svoj put. Prisustvovala sam Organizacionom odboru za proslavu Dana Republike ove godine. Prisustvovala sam i prošlih godina kao potpredsjednik Vlade. Prisustvovaću i narednih godina - poručila je Golićeva.

"Ovo je politički progon i nastavak američke politike usmjerene protiv Srba i Republike Srpske" poruka je iz Parlamenta Srpske - institucije, koja je 9. januara 1992. donijela deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

- Ovo je čisto politički progon nema veze sa pravosuđem, prema ljudima koji možda nisu ni saobraćajni prekršaj prekršili.REZ Kad je već tako trebali bi da sankcionišu i bivšeg američkog ambasadora koji je dolazio na 9. januar da i njemu ukinu žiro račune, isto tako Zlatko Lag. koji je sad trenutno u Vašingtonu ambasador i on je dolazio na 9 januar i po tome bi trebalo da mu uvedu sankcije. I biskupu Komarici skoro svim muftijama koji su dolazili, dok njima nije palo na pamet da problematizuju 9. januar - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Spisak sankcionisanih u narednim danima, mjesecima, ne sumnjaju poslanici Parlamenta Srpske, biće još duži.

- Ovo je poruka svima nama pojedinačno ukoliko se borite za ono za šta vas je narod birao ukoliko se borite za interese srpskog naroda vrlo vjerovatno možete očekivati ovakve stvari - naveo je Mladen Ilić, poslanik SNSD-a

- To je sramota, naš narod je kroz istoriju prošao mnoge teške trenutke proći će i ovo zlo siguran sam. Vjerovatno će se ovo zlo u narednim mjesecima nastaviti i dalje, ali mi ne smijemo odustati od naseg puta - rekao je Borivoj Obradović, poslanik SNSD-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ako Sjedinjene Države već žele nekoga da sankcionišu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, onda bi najprije trebalo da na "crnu listu" uvrste Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog.

- Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i "crne liste", ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske - poručila je Cvijanovićeva.