latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:45 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Ćeranić: Vujić pozvao garante Dejtonskog sporazuma da se pravilno postave prema prijetnji terorizma

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je ambasador BiH pri UN Bojan Vujić, u govoru na sjednica Savjeta za ljudska prava, pozvao garante Dejtonskog sporazuma da se pravilno postave prema problemu prijetnje terorizma koji je bezbjednosni izazov i opasnost po BiH.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je naveo da je opštepoznato koju opasnost po BiH predstavlja prisustvo široke mreže paradžemata koji su nastali kao posljedica širenja radikalne interpretacije islama, a to je vehabijski pokret.

- Ona je nama došla iz Saudijske Arabije i uz to finansirana i od Katara", dodao je Ćeranić.

On je podsjetio da ratnici jedinice "El mudžahedin", za koje se vezuju teški ratni zločini kao što je ritualno odrubljivanje glava zarobljenim srpskim vojnicima u Vozući, nisu napustili BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, iako su se na to obavezali predstavnici muslimanske strane shodno Dejtonskom sporazumu.

- Oni su ostali na osnovu nakoliko osnova, formirali svoje enklave, gdje su nastavili da žive po svojim pravilima, a ne po zakonima BiH - rekao je Ćeranić.

On je ukazao da su te enklave bile na određen način baza pripreme za mladiće iz BiH koji su u Siriji ratovali na strani najpoznatijih terorističkih organizacija.

- Sve je to poznato i stranim obavještajnim službama i zapadnim vladama. Pravo pitanje jeste odsustvo pravedne i realne kaznene politike povratnicima sa sirijskog ratišta - rekao je Ćeranić.

On je naveo da je pitanje za sve društvene strukture u BiH kako je moguće da nešto što se protivi interesu Islamske vjerske zajednice i dalje egzistira u vidu paralelne organizacije Islamskoj zajednici, te latentne prijetnje zbog netolerantnosti vehabijskog pokreta.

Komentarićući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da Vujić treba da podnese ostavku, a ako to ne učini biće pokrenuta procedura njegove smjene zbog "neistinitih i neutemeljenih izjava o BiH", Ćeranić je naveo da je sigurno da Komšić ne predstavlja Hrvate u BiH, te da je mnogo toga kod njega lažno pa i optužba da je Vujić rekao nešto što nije smio.

- Mogli bismo to gledati i kroz onu narodnu `tuk na utuk`, odnosno kao njegov odgovor na reagovanje Republike Srpske na operativna saznanja da ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija piše neki nacrt rezolucije o Srebrenici - smatra Ćeranić.

U Ženevi se od 26. februara do 5. aprila održava sjednica Savjeta za ljudska prava UN, a u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma govorio je ambasador Vujić koji je ukazao da su, čak i dok BiH radi na pristupanju EU, zapadne vlade primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji.

Vujić je istakao da je BiH, nažalost, više od 30 godina izvor terorizma, a da bi se smanjio uticaj terorističkih prijetnji od vitalnog značaja je podržati ustavni sistem BiH kakav je uspostavljen u Dejtonu, uključujući njegovu decentralizovanu strukturu i odredbe koje obezbjeđuju učešće Srba i Hrvata u njenom političkom procesu.