latinica  ћирилица
14/03/2024 |  12:36 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Vašington napušta Ukrajince, kao što je napustio i Vijetnam

Bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor smatra da se odlazak Viktorije Nuland iz američke administracije može smatrati signalom spremnosti SAD da se, što tiše i brže, odvoje od katastrofe u Ukrajini.
Ukrajina (foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Ukrajina (foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Ostavka zamjenika državnog sekretara Viktorije Nuland može biti znak za promjenu američke politike već u narednih nekoliko mjeseci - navodi Mekgregor.

Po njegovoj procjeni, Vašington može ponoviti vijetnamski scenario u Ukrajini, odnosno napustiti zemlju koju je dugo javno tretirao kao savezničku.

- Sada je Rusija najjača vojna sila u Evropi, pa Bijela kuća nema šanse da je pobijedi. Zato ćemo otići, jer nemamo izbora. Glavno je što nemamo vojnu moć da se odupremo Rusima u Ukrajini. Nikada to nismo ni mogli - navodi Mekgregor na svom kanalu.

On je ocijenio, da je odluka SAD da se izvlače iz ukrajinskog projekta dovela francuskog predsjednika Emanuela Makrona u krajnje nezgodan položaj.

- Amerika odustaje, Nulandova je napuštena ili otpuštena, a sada su Makron i Šolc u nezgodnoj poziciji. Makron je potpuno posramljen i ponižen zbog toga - smatra Mekgregor.

Prema njegovom mišljenju, Rusi će ovog ljeta ući u Harkov i "zakucati na vrata" Odese.

- Kolaps ukrajinske vojske dogodiće se brzo da jednostavno više neće biti u stanju da pruža otpor, pa će se povlačiti, napuštajući teritorije - rekao je on.

- Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju sa ograničenom upotrebom specijalnih vrsta naoružanja. U suprotnom, ukrajinska prestonica bi već bila zbrisana sa lica zemlje - zaključio je bivši savjetnik Pentagona.