latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:21 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Rukopis Majkla Marfija: Šta se krije iza američkih sankcija saradnicima predsjednika Srpske? (VIDEO)

Brojna reagovanja iz Republike Srpske na američke sankcije predsjedavajućoj Vijeća naroda Srebrenki Golić, savjetniku predsjednika Srpske Branislavu Okuki i generalnom sekretaru predsjednika Srpske Јeleni Pajić Baštinac.
Ministarstvo finansija SAD - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija SADFoto: RTRS

Svi su saglasni - to je nastavak pritisaka na Republiku Srpsku i pokušaj derogiranja njenih institucija i oduzimanja imovine. Ne sumnjaju da će SAD nastaviti ovu praksu i ubuduće, ali poručuju, to neće pokolebati zvaničnike i građane da poštuju Ustav, Dejtonski sporazum i rade u interesu Republike Srpske.

- Nove sankcije, stara praksa. Amerikanci nastavljaju da proširuju svoju tzv. crnu listu. I ovaj put na meti zvaničnici i saradnici predsjednika Milorada Dodika. Po scenariju- iznijeti što više laži protiv Srpske funkcioniše administracija Sjedinjenih Država - kaže predsjednik Dodik.

Za predstavu koju režiraju angažovani su, kaže, šaptači iz američke ambasade u Sarajevu i sarajevske političke scene.

- Toga ne bi bilo da nije iz Sarajeva kreirano. Tamo imate jednog patološkog tipa, američkog ambasadora Majkl Marfija, koji se time predano bavi. Pokušava da što više "utrpa" smeća na Republiku Srpsku, putem raznih neistina i laži, koje su svojstvene takvim patološkim tipovima, kakav je on - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Onaj ko priziva sukobe u BiH svojom politikom prije svega je Amerika, stav je Republike Srpske. I godišnja procjena prijetnje, američke obavještajne zajednice i sankcije pisanija su sa potpisom američkog ambasadora u BiH - smatra predsjednik Dodik.

Sa tim su saglasni i sankcionisani Branislav Okuka, savjetnik predsjednika i Dragan Stanković direktor Geodetske uprave, čije ime je na američku crnu listu dopisano prošle godine.

Kombinacija političkih i ekonomskih sankcija za cilj ima urušavanje Republike Srpske i njenih institucija, tvrde i analitičari. Smatraju da se pokušava psihološki djelovati na građane i birače protiv zvaničnika Srpske, ali i na potencijalne investitore i banke.

- Ono osnovno da se tim licima onemogućava da koriste usluge banke. Tu sada zadiremo i u sferu ljudskih prava. Svaki poslovni partner ako neko od sankcionisanih ima poslovnui aktivnost će izbjegavati da sarađuje - rekao je diplomatski ekonomista Siniša Pepić.

Da sankcije nisu rješenje, ne misle samo u Republici Srpskoj.

- Sankcije nisu nikome ništa dobro donijele u BiH već 30 godina - dodao je Dragan Čović.

Politika Srpske se, kaže predsjednik Dodik, neće mijenjati. A razlozi za sankcionisanje zvaničnika najbolje govore o namjeri kolektivnog Zapada.

- Razlog sa sankcije Srebrenki Golić što je prisustvovala sastanku, gdje se kreirao neki kulturno-zabavni program povodom Dana Republike, šta ja tu da komentarišem. Јel to sad ta imperija i moć?! Šta je poruka, da ne smijemo da se sastajemo i ne smijemo da proslavljamo praznike? Valjda su oni odlučili da mi ne trebamo da slavimo praznik. Mi nismo za to da američki ambasador bude sretan a mi da izgubimo Srpsku - kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zato dileme nema, poruka je iz Republike Srpske. Praznik Dan Republike će se i dalje slaviti, Ustav i Dejtonski sporazum poštovati i braniti interesi Srpske.