latinica  ћирилица
16/03/2024 |  09:59 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Zečević: Važno predstaviti mogućnosti i rizike pristupanja BiH Evropskoj uniji (VIDEO)

Spoljni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Milan Zečević rekao je da tema EU integracija nije dovoljno zastupljena u medijima i javnom diskursu s aspekta njenog uticaja na lokalne samouprave.
Јutarnji program, gost Milan Zečević - Foto: RTRS
Јutarnji program, gost Milan ZečevićFoto: RTRS

- Značaj može biti i dobar i loš. Moramo da veoma precizno prezentujemo našim građanima mogućnosti, ali i rizike izazova koje dolaze kroz proces evropskih integracija - naveo je Zečević gostujući u našem Јutarnjem programu.

Odgovarajući na pitanje šta će taj proces značiti za obične građane, Zevević navodi da Srpska sjevernim pojasom graniči sa Hrvatskom koja je u EU, tako da u u određenim aspektima imamo smanjivanje privrednih aktivnosti, dok su na drugi način, kaže, drastično povećane.

Zečević ističe da još od ulaska Hrvatske u EU, pogranične oblasti u Srpskoj osjećaju pozitivne efekte kroz realizaciju zajedničkih projekata sa EU.

- Postoje tri komponente tipa fondova, instrumenti pretpristupne pomoći, to su sredstva koja EU ulaže u BiH, Republiku Srpsku da bi olakšala tranziciju prema evropskim integracijama - pojasnio je Zečević.

Prva komponenta podrazumijeva saradnju sa susjednim opštinama, imamo potpisana tri sporazuma sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

- Druga je povezivanje bilo koje članice EU sa lokalnim zajednicama, a treća je mediteran i jugoistočna Evropa - naveo je Zečević.

Kaže da nije optimističan da će BiH dobiti konkretan datum za otvranje pregovora, ali ipak smatra da je važno predstaviti mogućnosti i rizike pristupanja BiH Evropskoj uniji.