latinica  ћирилица
16/03/2024 |  13:22 | Autor: TANЈUG

Matica hrvatska pozvala Milanovića da povuče "nepromišljenu odluku"

Matica hrvatska ocijenila je danas da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, i pozvala ga da povuče tu "nepromišljenu odluku".
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Zagreb (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

- Po Ustavu Hrvatske predsjednik države ne smije biti član nijedne političke stranke, položio je zakletvu da će biti predsjednik svih građana Hrvatske i ne smije da zastupa stranačke interese, a kamoli da uđe u političko nadmetanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke - saopštila je Matica hrvatska.

Poručuju da "nepodnošenjem ostavke, a istovremeno djelovanjem na izborima, predsjednik grubo krši ustavni poredak Hrvatske" i pozvali ga da povuče svoju, kako kažu, nepromišljenu odluku.

U suprotnom, kažu, "mora biti sankcionisan po važećim hrvatskim zakonima".

Matica je pozvala predsjednika Hrvatske, predsjednika Sabora, premijera, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i nijednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje ustavnopravni poredak zemlje.

U Matici su nezadovoljni i datumom održavanja parlamentarnih izbora radnim danom usred nedjelje, napominjući da Milanović tom odlukom nanosi štetu privredi.

- Sve učesnike političkog života u Hrvatskoj pozivamo na razboritost, odmjereno djelovanje i poštovanje Ustava Hrvatske - poručuje Glavni odbor Matice hrvatske.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 17. aprila, saopštio je juče predsjednik Republike Zoran Milanović i najavio da će se  kandidovati kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP.