latinica  ћирилица
16/03/2024 |  20:44 ⇒ 17/03/2024 | 07:58 | Autor: SRNA

Novac za obnovu uništenih hramova u pogromu i od međunarodnih, i od domaćih donatora

U obnovi hramova uništenih u martovskom pogromu prije 20 godina učestvovali su država Srbija, EU, Rusija i druge zemlje, a novac je uplaćivan posredstvom privremenih institucija u Prištini, naveli su iz Eparhije raško-prizrenske nakon izjave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da su novcem kosovskih poreskih obveznika obnovljeni objekti Srpske pravoslavne crkve uništeni u pogromu 2004. godine.
Eparhija Raško-prizrenska (Foto: Eparhija raško-prizrenska) -
Eparhija Raško-prizrenska (Foto: Eparhija raško-prizrenska)

Iz Eparhije su naveli da su u martovskom pogromu 17. i 18. marta 2004. albanski ekstremisti uništili ili teško oštetili 35 manastira i crkava SPC.

- Uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora SPC od 2005-2010. Komisija za obnovu Saveta Evrope u kojoj su, osim SPC i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije učestvovali i predstavnici kosovskih institucija, obnovljen je najveći deo uništenih crkava. Novac je uplaćivan posredstvom kosovskih institucija, ali je dolazio i iz stranih zemalja. EU je direktno svojim sredstvima obnovila kompleks Prizrenske bogoslovije /u čijoj su obnovi učestvovali i Vlada Srbije i vernici Ruske pravoslavne crkve/ - naveli su iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije su istakli da je EU obnovila svojim sredstvima i episkopski dvor u Prizrenu i još neke objekte nezavisno od Komisije za obnovu i u neposrednoj saradnji sa Eparhijom.

- Donacija Ruske Federacije od milion dolara uplaćena je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu za obnovu oštećenih crkava preko Uneska. Proces obnove ispred SPC vodio je po blagoslovu Svetog Arhijerejskog Sabora episkop Teodosije. Proces obnove u saradnji sa kosovskim institucijama prekinut je 2010. nakon insistiranja Prištine da iz Komisije za obnovu mora da izađe Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, koji je do tada za sve obnovljene objekte radio projektnu dokumentaciju i sa svojim ekspertima nadgledao radove. Obnova je narednih godina nastavljena trudom Eparhije raško-prizrenske i uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora - naovodi se u odgovoru Eparhije raško-prizrenske u odgovoru za Kosovo onlajn.

U pogromu 17. i 18. marta 2004. godine koji su nad srpskim narodom izvršili Albanci stradalo je 19 ljudi, više od 900 domova je spaljeno, dok je oko 4.000 Srba protjerano, te uništeno i oskrnavljeno 39 crkava, manastira, crkvišta i vjerskih obilježja, kao i grobalja i spomenika.