latinica  ћирилица
17/03/2024 |  09:54 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Dvije decenije od martovskog pogroma: 17. mart je pečat straha na KiM (VIDEO)

Tokom martovskog pogroma nad Srbima na Kosmetu 2004. godine, u kojem su, pred očima međunarodne zajednice, albanski ekstremisti ubijali, spaljivali i uništavali sve što je srpsko - ubijeno je 19 ljudi, protjerano četiri hiljade Srba, uništeno više od 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.
Pogrom Srba na Kosmetu -
Pogrom Srba na Kosmetu

Procjenjuje se da je u pogromu učestvovalo više od 50.000 Albanaca.

- U mirnodopskoj Evropi nije napravljen takav zločin u prisustvu toliko čuvara mira, dakle 30.000 vojnika Kfora, Unmik policajaca, kosovske policije, razne bezbjednosne službe itd, ali sve se srušilo kao kula od karata pred etničkom stihijom. Tog dana se desio ogromni razorni talas, stihija. SPS dožvjela je najteži udarac u svojoj istoriji - naveo je dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Gotovo nemoguće pojmiti kako je moguće to sve preživjeti, kaže Rakočević i dodaje da je pogrom 17. marta pečat straha koji je obuhvatio sve nas.

- Srbi će ostati i opstati na Kosmetu. Sabijeni su u getu, tu su sa svojim svetinjama, tu će i ostati - poručio je Rakočević za naš Јutarnji program.

Etnički motivisana erupcija nasilja Albanaca nad Srbima, izazvana je, osim strahovitom mržnjom, medijskom kampanjom koja je prikazivala da su albanski dječaci navodno natjerani u Ibar. Izvještavanje albanskih medija bilo je tendenciozno i sasvim neistinito.

Tokom svojevrsne "Kristalne noći", kako se izrazio jedan od zvaničnika KFOR, marta 2004, nad Srbima, njihovim domovima, imovinom, svetinjama i spomenicima, sa Kosova i Metohije trajno je protjerano 4.012 Srba.

Tokom nasilja na KiM 17. i 18. marta 2004. ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbjednosti.

Albanci su spalili ili digli u vazduh 30 srpskih crkava, oštetili 11 crkava i manastira i uništili 286 kuća.

Bogorodica Ljeviška, bila je episkopsko središte srpske crkve u srednjem vijeku. Raskošniju formu dobila je u vrijeme Kralja Milutina (1282-1321) mada je i ranije bila arhijerejsko središte prizrenskog episkopa. Godine 2006. stavljena je na listu spomenika pod zaštitom UNESKO.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17. i 18. marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su tada Savjet bezbjednosti UN, Evropska unija, kao i zvaničnici brojnih zemalja.