latinica  ћирилица
17/03/2024 |  13:05 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Košarac: Ustavna pozicija Srpskoj daje pravo da ima svoje predstavnike u fazi pregovora sa EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je veoma značajno da Republika Srpska ima svoje predstavnike u fazi pregovora BiH sa EU jer Srpska ima kredibilan kadar koji je osposobljen da o evropskim integracijama govori na kvalitetniji način nego neki drugi koji se nude iz Fedracije BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je rekao da se u mnogim procesima zaobilazi kadar iz Republike Srpske.

- Zašto bi FBiH imala svoj kadar, a Republika Srpska ne? - upitao je Košarac.

On je podsjetio da je u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara ministar Bošnjak, a zamjenik Hrvat.

- Repulika Srpska ima legitimno pravo da traži da ima svoj kadar u sistemu pregovaranja u domenu glavnog pregovarača - naveo je Košarac na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je rekao da je jasno da postoje političke indicije koje govore kako FBiH želi da pozicionira svoj kadar i kada je riječ o koordinatoru za IPA sredstva.

- To je potpuno neprihvatljivo. BiH je sastavljena od dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda i naša ustavna pozicija je zagarantovana, mi hoćemo to da iskoristimo - poručio je Košarac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republici Srpskoj treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača sa EU, te pozdravio najavu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH iako to bez konkretnog datuma otvaranja pregovora i ne znači previše.