latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:41 ⇒ 17:50 | Autor: Agencije

Operacija u Rafi za nekoliko sedmica

Operacija u Rafi u južnom dijelu Pojasa Gaze, koja uključuje evakuaciju civila iz grada, biće izvedena za nekoliko sedmica, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.
Benjamin Netanijahu  (Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Benjamin Netanijahu (Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN)

- U tom cilju, odobrili smo operativne planove za akciju u Rafi, uključujući evakuaciju civilnog stanovništva iz borbenih zona. To će potrajati nekoliko sedmica i to će se desiti, djelovaćemo u Rafi - rekao je Netanijahu na sjednici Vlade.

Premijer je takođe kritikovao sve veći međunarodni pritisak na izraelske vlasti.

- Umjesto pritiska na Izrael, koji se bori u ratu, čija je pravda neuporediva, protiv neprijatelja neuporedive brutalnosti, izvršite pritisak na palestinski pokret Hamas i njegovog pokrovitelja Iran - poručio je izraelski premijer.

U petak 15. marta mediji su javili, pozivajući se na Netanijahuov kabinet, da je Vlada odobrila početak vojne operacije u Rafi i da se izraelska vojska priprema da evakuiše lokalne civile.

Premijer je, takođe, odbio ponudu Hamasa za razmjenu talaca za palestinske zatvorenike i prekid vatre, nazvavši zahtjeve pokreta "apsurdnim".

Opada popularnost izraelske vlade

Premijer Izraela odbacio je danas u intervjuu za Si-En-En ideju američkog senatora Čaka Šumera za održavanje izbora u Izraelu.

Netanijahu je rekao da je na narodu Izraela da o tome odluči, te da bi izbori tokom rata bili pobjeda za Hamas, jer bi sukob bio zamrznut na šest mjeseci.

- Ako zaustavimo rat sada, prije nego što su svi ciljevi postignuti to znači da će Izrael izgubiti rat i to nećemo dopustiti. Zato, mi ne možemo i nećemo popustiti pod tim pritiskom - rekao je Netanijahu i ponovio da nema tog međunarodnog pritiska koji će zaustaviti Izrael od ostvarenja svih ciljeva rata.

Šumerov govor u Senatu u četvrtak o ratu Izraela i Hamasa Netanijahu je ocijenio kao "potpuno neprikladan" i dodao da se to ne radi bratskoj demokratiji.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Netanijahu izgubio vlast kada bi izbori bili sada održani.