latinica  ћирилица
17/03/2024 |  18:09 ⇒ 18:22 | Autor: TANЈUG

Borelj: Krajnje vrijeme da Beograd i Priština prekinu s tenzijama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primjeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vrijeme da dvije strane prekinu "začarani krug kriza i tenzija" i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru.
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Žozep Borelj (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Borelj je u saopštenju, objavljenom uoči godišnjice Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, naglasio da EU očekuje da lideri Beograda i Prištine "pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primjeni bez daljeg odlaganja".

- To je prilika koju ne bi trebalo da propuste. EU je i dalje spremna da pomogne Kosovu i Srbiji u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu te korake i krenu napred", poručio je Borelj u saopštenju koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove.

On je podsjetio da se sutra obilježava prva godišnjica Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, dogovorenog u Ohridu, i naveo da su sporazum i njegov implementacioni aneks postignuti nakon mjeseci intenzivnih pregovora, uz posredovanje EU, kako bi se pomoglo stranama da naprave iskorak u normalizaciji odnosa.

Borelj je ocijenio da je, u vrijeme "neviđenog rata punih razmjera" na evropskom kontinentu, postizanje sporazuma koji obećava mir, stabilnost i dobrosusjedske odnose bilo značajno dostignuće".

On je dodao da su se, prvi put tokom dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, dvije strane dogovorile oko jasnih parametara koji definišu putanju procesa za normalizaciju njihovih odnosa.

- Ovaj sporazum i njegova primena jasno će pokazati da je budućnost oba partnera u Evropskoj uniji - naveo je Borelj.

Istovremeno je izrazio žaljenje što je, kako je rekao, uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do, kako je ocijenio, veoma ograničenog napretka i Prištine i Beograda u sprovođenju obaveza koje su dvije strane prihvatile ovim sporazumom.

On je naglasio da je EU više puta podsećala da je sporazum u cjelini obavezujući prema međunarodnom pravom i upozorio da svaki nedostatak primjene ne samo da ugrožava evropsku integraciju dvije strane, već, kako je naveo, "šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera".

- Sada je krajnje vrijeme da i KiM i Srbija prekinu sadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu – evropsku – eru. Sporazum nudi bolju budućnost za građane KiM i Srbije i cijelog regiona - naveo je Borelj.