latinica  ћирилица
18/03/2024 |  10:33 ⇒ 12:06 | Autor: SRNA

Ustavnopravna komisija podržaka izmjene i dopune Izbornog zakona

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dala je danas pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA u Predstavničkom domu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

U raspravi o predloženom zakonu, koji će danas biti razmatran na sjednici Doma naroda, srpski delegat i član Komisije Snježana Novaković Bursać upozorila je na njegovu neprovodivost, posebno u dijelu uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Ona je negirala tvrdnje predlagaca da se ponuđenim rješenjima provode preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, posebno u dijelu uvođenja digitalnih tehnologija.

- Nije korektno da se to podvaljuje javnosti - istakla je Bursaćeva i precizirala da je preporuka ODIHR-a da, ukoliko se uvedu nove tehnologije za poboljšanje brojanja glasova, treba provesti opsežna istraživanja o njihovoj provodivosti.

Predloženi zakon, dodala je, samo je zadovoljavanje forme i dovodi u opasnost izborni proces.

- Uvedite ovo i nećete moći provesti izbore. Nemoguće je na 6.000 biračkih mjesta instalirati opremu tri dana prije izbora - rekla je Bursaćeva i dodala da je ovo samo zadovoljavanje nečijih interesa.

Bursaćeva je glasala za principe predloženog zakona kako bi bilo omogućeno da se o njemu danas vodi rasprava u Domu naroda, dok je predsjedavajuća Komisije Marina Pendeš bila protiv ističući da se njime ne provode odluke ni Ustavnog suda BiH niti Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA.

Ustavnopravna komisija podržala je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je predložio poslanik Nihad Omerović.