latinica  ћирилица
18/03/2024 |  14:00 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

Kovačević: Pitanje Ustavnog suda BiH se mora riješiti

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da se pitanje Ustavnog suda BiH i stranih sudija u njemu mora riješiti i upozorio da prijetnje bošnjačkih delegata blokadom rada parlamenta, ukoliko ovo pitanje bude uvršteno u dnevni red ovog doma, nisu dobre.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Nije dobro da se bilo kome prijeti da će se rušiti kvorum ovog doma, da će se blokirati rad Parlamentarne skupštine, da će se na neki  način blokirati BiH - rekao je Kovačević u raspravi o tome da li će u dnevni red današnje sjednice Doma naroda, na prijedlog srpskog delegata Želimira Neškovića, biti uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Ističući da to nije ni u čijem interesu, Kovačević je podsjetio da svaki delegat ima poslovničku mogućnost da predloži zakon.

- I ukoliko se članovi Kolegijuma ne usaglase o tome, onda mi delegati, odnosno Dom o tome odlučujemo - precizirao je Kovačević i dodao da oni koji prijete da će zaustaviti sve u BiH, te zaustaviti proces donošenja odluka - ne žele ništa dobro BiH.

On je rekao da je poznato da politički predstavnici Republike Srpske jednim od ključnih pitanja za opstanak BiH i njenu budućnost smatraju rješavanje problema sa Ustavnim sudom i stranim sudijama u ovom sudu, za koje je naveo da donose suštinske i sudbonosne odluke o životima svih koji žive u BiH, a koji nisu iz BiH i ništa ne znaju niti ih išta zanima o njoj.

- To je pitanje koje moramo da riješimo i to svi zajedno. Da li će nešto da bude na dnevnom redu ili ne, ne znači da će sve da stane, ali je to pitanje koje ćemo morati definitivo riješiti i bez rješavanja tog pitanja teško će BiH ići naprijed i teško ćemo moći govoriti o njenoj bilo kakvoj budućnostiu - zaključio je Kovačević.

Reagujući na izjavu bošnjačkog delegata Šefika DŽaferovića da se ponadao da se radi o sukobu SDS-a i SNSD-a, Kovačević je ocijenio da je očigledno to nešto što se priželjkuje.

- Ali, ako SDS i SNSD i svi u ovom domu žele da se neki problem riješi, ali je samo SDA protiv toga i prijeti da će napustitiu sjednicu ako se uopšte razgovara o tome, to nije dobar pristup i ne treba prizivati bilo kakve sukobe - poručio je Kovačević.

On je ponovio da su svi iz Republike Srpske jednoglasni u želji da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH i da ga stranci napuste, kako bi BiH postala suverena i da bi suštinske i sudbonosne odluke za sve koji žive u ovoj zemlji donosili državljani BiH.

- Ne znam šta je tu sporno - rekao je Kovačević i dodao da se oni koji se predstavljaju najvećim patriotama posljednjim atomima snage zalažu da BiH ne bude suverena, što djeluje kao ozbiljan apsurd.

Kovačević je istakao da ne može jednom kad neko napusti sjednicu da bude predstavljeno da podriva i blokira BiH, a kad neko drugi to uradi, da bude predstavljen kao zaštitnik BiH.

- Moramo da prestanemo sa tom vrstom licemjerja. Delegat svaki ima pravo da predloži zakon, mi imamo mogućnost da se izjasnimo da li će to biti uvršteno u dnevni red ili ne i tu se priča završava - zaključio je Kovačević.