latinica  ћирилица
18/03/2024 |  14:57 ⇒ 15:17 | Autor: TANЈUG

Vulkan na Islandu još izbacuje dim i lavu, objekti i obližnji grad bezbjedni

Vulkan na Islandu, koji je proradio četvrti put od decembra, još izbacuje dim i svijetlo narandžastu lavu u vazduh, dok su infrastruktura i obližnji ribarski grad bezbjedni za sada, saopštile su danas vlasti.
Vulkan (Foto: EPA-EFE/JOSE JACOME/ilustracija) -
Vulkan (Foto: EPA-EFE/JOSE JACOME/ilustracija)

Magma se gomilala pod zemljom na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Islanda Rejkjavika, od posljednje erupcije u februaru, što je navelo vlasti da upozore na mogućnost skore erupcije, prenio je Rojters.

Oko podneva, tokovi lave su se smirili u jednoj od tri oblasti koje su bile aktivne prethodnog dana, saopštila je Islandska meteorološka služba.

Mehaničke barijere uspjele su da promjene tok lave daleko od infrastrukturnih objekata - geotermalne elektrane Svartsengi
i ribarskog gradića Grindavik u kojem živi oko 4.000 stanovnika.

Lava je tokom vikenda tekla preko jednog od tri puta koji su vodili u Grindavik, a danas je krenula ka jugu ka drugom putu u grad.

Malo je vjerovatno da će lava stići do mora, saopštila je Islandska meteorološka služba.

Snažni vjetrovi su nosili opasne gasove iz vulkana ka sjeverozapadu, ali je malo vjerovatno da će stići do Rejkjavika, dodaje Meteorološka služba.

Aerodrom Keflavik u Rejkjaviku saopštio je da je u potpunosti operativan. Ovo je sedma erupcija na poluostrvu Rejkjanes od 2021. kada su geološki sistemi koji su bili neaktivni oko 800 godina ponovo postali aktivni.