latinica  ћирилица
18/03/2024 |  18:52 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Da li je pobjeda Vladimira Putina korak ka novom, pravednijem svjetskom poretku? (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović čestitala je Vladimiru Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima, i izrazila spremnost za unapređenje saradnje i partnerstva sa Ruskom Federacijom. Istakla je da su ubjedljiva pobjeda i ostvareni rezultat Putina - potvrda nedvosmislenog povjerenja i podrške građana Rusije.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL)

Iz ruske ambasade u BiH ističu da su rezultati predsjedničkih izbora potvrdili konsolidaciju ruskog naroda oko Vladimira Putina i pokazali da Rusija postaje sve jača, uprkos pritisku kolektivnog Zapada bez presedana. Stav je to i analitičara, i zvaničnika Republike Srpske.

Pobjedom Vladimira Putina na predsjedničkim izborima, počinje nova faza međunarodnih odnosa, vladavine multipolarnog svijeta koji će više raditi na postizanju dogovora i mira u svijetu, ocijenio je predsjednik Parlamenta Srpske iz Moskve, gdje je u radnoj posjeti u Državnoj dumi i Savjetu Federacije Federalne skupštine.

- Svi mi koji pripadamo ljudima koji zagovaraju višepolarni svijet i odlučivanje u Ujedinjenim nacijama bez hegomonije, smatramo da će početi ta nova faza međunarodnih odnosa i da će u narednih pet godina da se više radi na postizanju svjetskog mira i dogovora, a manje na sukobima. I mi Srbi koji se borimo za svoje dostojanstvo, samostalnost, autonomno razmišljanje i političko razmišljanje, nadamo se da će i za nas doći neko bolje vrijeme - naveo je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Pobjeda Putina dodatno je ojačala Rusiju i oslabila poziciju Zapada, samim tim i njenu mogućnost uslovljavanja Srpske i Srbije, ocijenjuju analitičari. Putinova podrška Srbima kažu, biće još značajnija, pogotovo zbog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se iskristalisao kao veliki prijatelj Moskve na Balkanu.

- Nadam se da su naši političari, Milorad Dodik svako jeste shvatio da to što Zapad nešto traži nije sveto pismo, naprotiv i treba da se oslanjamo na još jaču poziciju Rusije sada, o da uključujemo Rusiju u sve pregovore koje imamo sa Zapadom - smatra Aleksandar Pavić, politički analitičar.

- Šta ovo znači za nezapadni svijet. Znači još snažnije pozicioniranje Rusije kao političkog i ideološkog lidera tog novog nezapadnog svijeta u nastajanju multipolatnog svijeta - dodala je Bogdana Koljević, senator Republike Srpske.

Iako ubjedljiva pobjeda nije iznenađenje, u okolnostima aktuelnog rusko – ukrajinskog sukoba izuzetno je značajna, jer je pokazala da Putin ima jedinstvenu podršku ruskog naroda da preduzima još odlučnije akcije u sukobu protiv Ukrajine.

- I onda bi bila i veća opasnost od radikalizacije, možda od nuklearnog sukoba. Ovako, ovi na Zapadu moraju dobro da razmisle, imajući u vidu da ruski narod nije mekani ratluk, nego čvrsti granit - naglasio je Bojan Bilbija, urednik političke rubrike "Politike".

Svjesni su, kažu analitičari, da bi pobjeda onih koji se zalažu za razoružavanje, Rusiju pretvorila u zapadnu koloniju .

- Ovo što se sada desilo je potvrda da će Rusi istrajati u poslu koji su započeli a to je promjena globalnih okvira. Rusija nije mala zemlja koju mogu da gaze - istakao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Svi sagovornici su uvjereni da je Putinova pobjeda dodatno poljuljala ionako narušen kredibilitet Zapada i njenih lidera, i afirmisala politički kurs ruskog predsjednika u ruskim, ali i u svjetskim okvirima.

Uvjereni su da je nije moguće ponovo uspostaviti mostove prijateljstva sa zapadnim silama, jer kako kažu, odavno su spaljeni satanizacijom Vladimira Putina i svega što je rusko.