latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:09 ⇒ 19/03/2024 | 07:02 | Autor: RTRS

Nastavak rasprave o izboru Ane Brnabić za predsjednicu parlamenta (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad. Rasprava o izboru predsjednika parlamenta nastavlja se sutra. Da nova predsjednica Skupštine bude dosadašnja premijerka i potpredsjednica SNS Ana Brnabić, prijedlog je poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".
Skupština Srbije (Foto: Tanjug, NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Skupština Srbije (Foto: Tanjug, NEMANJA JOVANOVIĆ)

Prijedlog su podržale Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Јedinstvena Srbija i Pokret ujedinjenih penzionera Srbije. Protiv su Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije i Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović. Brnabićeva je na novu funkciju predložena u veoma teškom trenutku za Srbiju, na međunarodnom, ali i unutrašnjem planu.

Milenko Јovanov, šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", kaže da u takvim okolnostima Ana Brnabić treba da nađe način kako će funkcionisati parlament.

Rekordan broj premijerskih mandata, u kojima je Ana Brnabić pokazala svoje sposobnosti, dovoljna su kvalifikacija, kažu oni koji podržavaju njen izbor.

Balint Pastor, Savez vojvođanskih Mađara, kaže da je ona osoba koja može da bude predsjednik Vlade, te da može da bude uspješna i kao predsjednik skupštine.

Zasjedanje su obilježile brojne opstrukcije od strane opozicije, a dominirale su optužbe za navodnu izdaju Kosova i Metohije. Na argumente sa druge strane nije se dugo čekalo.

Ana Brnabić, potpredsjednica Srpske napredne stranke, istakla je da je to dekleracija koju je potpisala Srbija protiv nasilja..."Ne Srbija, nego nezavisno Kosovo".

Života Starčević, Јedinstvena Srbija, kaže da je jedino što opozicija želi - da dođe na vlast, bez izbora.

- Hoće ministra policije i ministra za lokalnu samoupravu - naveo je Starčević.

Rasprava o izboru predsjednika Narodne skupštine biće nastavlja sutra, kada će se diskutovati i o izboru potpredsjednika parlamenta i imenovanju generalnog sekretara i članova radnih tijela.