latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:06 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Vulin: Srbi vide Putina kao najuglednijeg stranog lidera

Državljani Srbije vide ruskog predsjednika Vladimira Putina kao najuglednijeg stranog lidera, izjavio je doskorašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Aleksandar Vulin za ruski magazin "Nacionalna odbrana".
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Od svih stranih državnika, Srbi najviše podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegova hrabrost i upornost im se dopadaju i posebno cijene činjenicu da on ne odustaje od tradicionalnih vrijednosti kao što su Bog, nacija i porodica - rekao je Vulin, osnivač Pokreta socijalista i bivši ministar odbrane Srbije.

On je naveo da se Srbi sjećaju kako je Putin 2015. godine, na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uložio veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojem se Srbi proglašavaju prvim narodom u istoriji krivim za genocid, prenio je TASS.

- Srbija cijeni i čvrst stav Rusije u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i našu ekonomsku saradnju - dodao je Vulin, koji je i senator Republike Srpske i nekadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

TASS podsjeća da je Rusija 8. jula 2015. godine stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. U dokumentu se pominje ubistvo 8.000 Bošnjaka u području Srebrenice i opisuje se kao "genocid". Osim toga, u tekstu se naglašava kako "poricanje genocida sprečava pomirenje u BiH". Tadašnji ruski ambasaor u UN Vitalij Čurkin upozorio je da se prijedlog rezolucije ne daje na glasanje, pošto može da pogorša situaciju u BiH i regionu.