latinica  ћирилица
19/03/2024 |  12:52 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Vulin: NATO želi da Srbija odustane od Srpske i Kosmeta

NATO želi da oslabi Srbiju i postavi poslušne vlasti u Beogradu koje bi odbile da podrže Republiku Srpsku, priznale samoproglašeno Kosovo, uvele sankcije Rusiji i stale na stranu Alijanse, izjavio je doskorašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin za ruski magazin "Nacionalna odbrana".
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

On je rekao da Alijansa želi vlasti u Srbiji koje bi se suprotstavile Rusiji, suprotno željama srpskog naroda.

- Na Balkanu, kao i svuda, Zapad sledi isključivo svoje interese, koji uključuju pokušaje da se Srbi - najveći, a u većini slučajeva i jedini državotvorni narod na Balkanu - razbiju na nekoliko zasebnih država i da se što više oslabe - naveo je Vulin, osnivač Pokreta socijalista i bivši ministar odbrane Srbije.

Prema njegovim riječima, NATO čini sve da Srbima nametnu vlasti koje će se protiviti Rusiji, suprotno volji naroda.

Vulin je napomenuo da je Alijansa proširila kontrolu na cijeli Balkan, osim na Srbiju i Republiku Srpsku, stvarajući neprijateljski prostor za sve što dođe od Rusije.

- Pošto su balkanske zemlje, osim Srbije i BiH, već članice Alijanse i pod punom kontrolom EU, SAD i Velike Britanije, Zapad želi da pod svoju kontrolu stavi teritoriju na kojoj Srbi žive i donose odluke - naglasio je Vulin, koji je i senator Republike Srpske i nekadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Vulin je izrazio uvjerenje da NATO, prije svega, želi da smijeni predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da u Beogradu postavi poslušne vlasti koje bi rješavale sve probleme Alijanse, prenio je TASS.

- Takve vlasti priznale bi takozvano Kosovo, pridružile bi se zapadnim sankcijama Rusiji, stale na stranu NATO saveznika i odbile da podrže Republiku Srpsku - naveo je Vulin.

TASS podsjeća da je Vučić u više navrata naglašavao da će Srbija održati vojnu neutralnost i da se neće pridruživati bilo kakvim vojnim blokovima, uprkos pritisku NATO-a.

Vučić je ranije naglasio i to da je Srbija spremna da sprovede obećanja koja je dala ranije, pošto traži kompromis u smislu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da su priznavanje nezavisnosti i članstvo samoproglašenog Kosova u UN nezamislivi.