latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:09 ⇒ 20/03/2024 | 11:52 | Autor: RTRS

EP traži otvaranje pregovora za BiH; Dodik: Ne može se u EU kao kolonija (VIDEO)

Sedam država članica Evropske unije pozvalo je Evropski savjet da na samitu 21. i 22.marta odobri početak pregovora s BiH. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama kažu da su dobre vijesti rezultat rada domaćih političara bez uplitanja stranaca. Stav Srpske jasan - nema evropskog puta sa stranim faktorom u BiH, kaže predsjednik Milorad Dodik.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Podršku BiH-a dobila je i od najvećih skeptika za otvaranje pregovora.

Danski šef diplomatije, podržava ocjenu Evropske komsije, ipak u izjavama oprezan, kaže, od pristupa temeljenog na zaslugama ne smije se odustati.

- Bosna i Hercegovina je puno napredovala, ali ostalo je još dosta posla, stanje je krhko. Mi podržavamo ocjene Komisije i spremni smo podržati sve tri zemlje - rekao je Lars Loke Rasumusen danski ministar vanjskih poslova.

Da je čekaonica za članstvo u Evropsku uniju postala pretrpana svjesne i njene članice. U novim geopolitičkim okolnostima, ne postavlja se pitanje DA LI proširenje, nego KADA, kažu iz Austrije.

- Nije više pitanje da li, nego kada. To je vrlo velika, pozitivna promjena i sada je vrijeme da iskoristimo ovaj momenat za Bosnu i Hercegovinu, koja je posljednjih mjeseci postigla veliki napredak - kaže Karolina Edtstadler ministar vanjskih psolova Austrije.

Iz Republike Srpske, odavno je poznat stav o evropskom putu, ali i crvena linija koju ni po koju cijenu ne prelazi. Predsjednik Milorad Dodik i danas jasan - jedine skute u koje želimo biti odjeveni su one satkane od demokratskih institucija, Ustava i Dejtonskog sporazuma, skrivanje pod suknju Kristijana Šmita - neprihvatljivo.

- Ne može se u Evropsku uniju kao rob i kao kolonija, jer ona je zajednica slobodnih ljudi i suverenih država. Јa bošnjačkom narodu ne želim da odluke donose drugi umjesto njih zato što se njihovi političari plaše da preuzmu odgovornost. Nema nama sreće u diktatu bilo kog stranca koji ne dijeli ni našu sreću ni našu muku - niti može, niti zna kako. Zašto mi da budemo jedina zemlja u Evropi, vjerovatno i u svijetu, od koje se traži da budemo podanici jednom strancu - smatra Dodik.

Osim stranaca mnogo je još spornih pitanja na evropskom putu. Јedno od njih je i ko će biti glavni pregovarač sa Evropskom unijom. Da to bude neko iz Srpske, saglasan i Elmedin Konaković. Optimističan po pitanju početka pregovora.

- Pratićemo,gledaćemo i nadaćemo se da neće neko blokirati mišljenje komisije do sada to nije bio slučaj al u EU ima različitih vjetrova vidjećemo kako pušu - ističe Elmedin Konaković ministar inostranih poslova u Savjetu ministara.

Na stavove iz Srpske, a koji se odnose na donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama, o čemu će partneri u vlasti razgovarati u aprilu, podsjetio je Staša Košarac. Pita šta poslije 21.marta?

- I tada ćemo se pogledati u oči. Neće stat politički život i usaglašavanje nekih političkih pitanja sa 21. martom ove godine. Dolazi poslije 21. Marta april kada treba da pricamo o Ustavnom sudu. Mi smo na tragu činjenica i stavova institucija Republike Srpske i Narodne skupštine i za nas je to ključno pitanje - smatra Košarac.

Naglasio je da je Evropskoj komisiji jasno da je napredak ostvaren zahvaljujući dogovoru dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, zbog čega je i predloženo da se donese odluka o otvaranju pregovora. Stav zvaničnika Srpske je da to nije dovoljno, jer BiH treba tačan datum pregovora.