latinica  ћирилица
19/03/2024 |  19:37 | Autor: TANЈUG

Јakimovski: Rade mi isto što i Trampu

Kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije Stevčo Јakimovski izjavio da je iznenađen odlukom američkog Stejt departmenta da ga stavi na listu osoba nepodobnih za ulazak u SAD.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Stejt department je označio Јakimovskog, lidera Građanske opcije za Makedoniju i aktuelnog gradonačelnika Karpoša, kao nepodobnog za ulazak u tu zemlju uz obrazloženje da je u svojstvu gradonačelnika bio umiješan u koruptivna djela, uključujući korišćenje svog službenog položaja za miješanje u urbani razvoj i procese javnih nabavki za ličnu korist i za korist svojih saradnika.

Јakimovski je odluku Stejt departmenta uporedio sa trenutnim krivičnim gonjenjem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa navodeći da Tramp ima 113 krivičnih prijava, i da je tamošnji scenario da ga spriječe da učestvuje na izborima, stave ga u zatvor ili da ga ubiju.

- Isti scenario se dešava u Mađarskoj protiv Viktora Orbana, u Srbiji protiv Aleksandra Vučića i protiv mene. Ovo je direktna intervencija u unutrašnje odnose Sjeverne Makedonije i tvrdim da nam niko ne može da kaže ko će da vodi zemlju - rekao je Јakimovski. 

Ocijenio je da je odluka Stejt departmenta rezultat anketa koje su pokazale da će on da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora i da su optužbe za kriminal u urbanizmu neosnovane, da će protiv nepoznate osobe podnijeti krivičnu prijavu jer je stavljen na crnu listu, kao i da ga to neće pokolebati u izbornoj trci.