latinica  ћирилица
21/03/2024 |  07:21 ⇒ 07:26 | Autor: RTS

Netanjahu: Treba nam vremena za ofanzivu na Rafu; Blinken pokušava da dogovori prekid vatre

Rat Izraela i Hamasa - 167. dan.
Pojas Gaze (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Pojas Gaze (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne odustaje od kopnene ofanzive na Rafu, ali kaže da će "biti potrebno neko vrijeme" da se vojska pripremi. Hamas pak tvrdi da je zvanični Tel Aviv odbio njihov prijedlog o primirju.

Situaciju će pokušati da riješe Sjedinjene Države, čiji je državni sekretar Entoni Blinken u posjeti Bliskom istoku.

Blinken će, kako ističe, nastojati da dogovori prekid vatre, puštanje talaca i dopremanje humanitarne pomoći u Gazu.

Vojska Izraela je tokom prethodnog dana nastavila operacije širom Pojasa Gaze i izvršila vazdušne udare na grad DŽenin na sjeveru Zapadne obale.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je više Palestinaca poginulo i ranjeno u jučerašnjem bombardovanju Rafe, dok lokalni mediji tvrde da je nekoliko gradskih naselja potpuno uništeno.

Dok traju borbe, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da neće odustati od pokretanja kopnene ofanzive na Rafu, ali da će "biti potrebno neko vrijeme" da se vojska pripremi za akciju.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kaže da je izraelska delegacija negativno odgovorila na njihov najnoviji prijedlog o privremenom primirju u Gazi.

Situaciju će pokušati da riješi Entoni Blinken.

Američki državni sekretar u šestoj je posjeti Bliskom istoku, gdje će posredovati u pokušaju postizanja sporazuma o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, puštanju izraelskih talaca iz zatočeništva u Pojasu Gaze i slanju humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.