latinica  ћирилица
21/03/2024 |  11:02 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

U Gradišci predstavljen dokumentarni film "Garavice"

U organizaciji Narodne biblioteke u Gradišci je predstavljen dokumentarni film "Garavice" Dragana Radovića koji govori o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.
Dokumentarni film "Garavice" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Garavice"Foto: RTRS

Film objašnjava i posljedice koje su uslijedile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću i okolini.

Film je baziran na više od tri hiljade dokumenata: sudskih presuda, saslušanja, zapisnika, izvještaja i proglasa kao i živoj riječi 27 preživjelih svjedoka, od kojih u filmu govori 15.

- Ni jedan dokumentarni film, ni jedana knjiga ni jedan projekat sam po sebi nije dovoljan s obzirom da se radi o desetinama pa i u konačnici o stotinama hiljada žrtava mi ne mpžemo stati jer svaka žrtva ima svoju priču i o svakoj žrtvi može da se napravi film - rekao je autor filma "Garavice" Dragan Radović.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi. Vlasti bivše Јugoslavije prikrivale su masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.

- Јa imam praksu da svaki dan idem na Garavice i kadim grobnice gdje su sahranjeni naši mučenici i naši ljudi koji su pobijeni u Bihaću i kako ste čuli u filmu i u okolnim mjestima gdje su Srbi bili većina - kaže paroh bihaćki Slaviša Milinović.

Tokom promocije predstavljen je i istorijski roman, koji govori o stradanju Srba, "Korana ko rana," autora Dragana Grgića koji je 1961. godine zabranjen.