latinica  ћирилица
21/03/2024 |  13:15 ⇒ 22/03/2024 | 20:24 | Autor: sputniknews.com

Dačić iz Moskve: Zapad ne želi sjednicu SB UN o NATO agresiji (VIDEO)

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je Rusiji na čvrstom i principijalnom stavu oko Kosova i Metohije, dodajući da je očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom, ali i Kinom vitalni nacionalni i državni interes.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Od vitalnog značaja je da znamo da u Savjetu bezbjednosti imamo jedan siguran glas koji će uvijek biti protiv nezavisnosti tzv. Kosova - rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi.

On je, govoreći o najavljenoj predstojećoj sjednici u Savjetu bezbjednosti o KiM, rekao da mu je Lavrov prenio da postoji dogovor između velikih sila, pet stalnih članica da ne osporavaju jedna drugoj kad neko traži sjednicu.

- Međutim, imamo najave od zapadnih zemalja sa porukom "nemojte džabe da dolazite", u smislu toga da sjednice vjerovatno neće biti. Da li su to međusobne žaoke koje se upućuju mi ne možemo u ovom trenutku da znamo, ali ono što je sigurno mi ćemo se pripremiti za tu sjjednicu. Mi ne idemo tamo sa ciljem da budemo neki arbitri u odnosima velikih sila, nego da pričamo o našim problemima, bombardovanju gde su stradali civili. Očekujemo da će sjednice biti, ali nismo sigurni - rekao je on.

On je rekao da je sa Lavrovom danas razgovarao o ekonomskoj saradnji, pitanjima energetike, snabdijevanja gasom, pitanjima spoljnotrgovinske razmjene koja je, kako je rekao, zbog sankcija opala za nekih 20 odsto u odnosu na onu pretprošlu godinu.