latinica  ћирилица
21/03/2024 |  16:06 | Autor: B92

Zvezdi i Partizanu neizvjesno mjesto u Evroligi

Šest evroligaških ekipa ne posjeduje garanciju da će naredne sezone biti dio evropske elite, a među njima su Crvena zvezda i Partizan.
Košarkaši Partizana i Crvene Zvezde (foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - ilustracija) -
Košarkaši Partizana i Crvene Zvezde (foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - ilustracija)

Prema istraživanju Basket njuza, najbliži tome je Monako. Kneževima obnovu za narednu sezonu donosi plasman u četvrtfinale, a  trenutno su na dvije pobjede razlike na mjestu koje direktno vodi među najboljih osam ekipa.

Dva predstavnika ABA lige, jedina koja nema tim sa potpisanim ugovorom s Evroligom, se već duže vrijeme bore da dobiju višegodišnju licencu i nalaze se među preostalih pet čija je sudbina daleko neizvjesnija.

Zvezda ili Partizan bi imali prednost u dobijanju iste ispred nekog drugog tržišta koje već ima licencu.

Kako je navedeno, u prilog Partizana ide 16.124 prodatih sezonskih karata što donosi 6 miliona evra profita, najveću gledanost u ligi i budžet oko, kako navode, 20 miliona evra.

Zvezdini argumenti su 11.666 prodatih sezonskih karata što donosi oko 5,6 miliona evra prihoda i drugu najveću prosječnu gledanost, kao i nova arena od 15.000 mjesta.

Navodno su oba tima u prethodnom periodu napredovala u do tada za čelnike Evrolige spornoj zoni – finansijama.

Osim Zvezde i Partizana, tri preostala kluba su Virtus, Alba i Valensija. Preostalih 13 su sigurni, što ostavlja prostor za još pet klubova ukoliko ne bude proširenja.

Povratak CSKA i drugih ruskih timova, odnosno dolazak timova iz Dubaija, Pariza i Londona će u narednim godinama dodatno suziti prostor za jedan, a kamoli dva srpska tima u Evroligi.

Zvezda je ostala bez matematičke šanse da se plasira barem u plej-in, dok crno-bijeli drže 10. mjesto na četiri runde do kraja.

U ABA ligi je situacija obrnuta, gdje je Zvezda lider. Trenutna regulativa Evrolige je takva da se prednost u pogledu specijalne pozivnice daje šampionu regionalnog takmičenja.

Pred nama ljubiteljima košarke je još jedno ljeto puno neizvjesnosti u pogledu igranja dva najtrofejnija srpska kluba u Evroligi naredne sezone.