latinica  ћирилица
21/03/2024 |  18:46 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Mišljenje Venecijenske komisije postalo alibi za dalje neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Današnju Plenarnu sjednica krnjeg Ustavnog suda BiH, pravna struka tumači kao pokušaj opstanka i odbrane legitimiteta dosadašnjeg politizovanog načina odlučivanja. Insistiranje na neobavezujućim preporukama Venecijanske komisije smatraju indirektnim priznanjem da su sve odluke koje su donosili u trenutnom sastavu, bez sudija iz Republike Srpske, nezakonite i neustavne.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Ali i u Republici Srpskoj ima onih koji iščekuju odluke krnjeg Ustavnog suda, poput PDP-a, koji svoju apelaciju nije povukao uprkos čestom pozivanju na Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH donesen u NSRS.

Nakon što je Venecijanska komisija preporučila da se pravilima Ustavnog suda propiše da se odluke donose većinom glasova prisutnih sudija, predsjednica Suda Valerija Galić usudila se da zloupotrebi autoritet tog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope i nastavi majorizaciju nad Republikom Srpskom, čije sudije, mada je to Ustavom propisano, tamo ne sjede.

Profesor ustavnog prava Goran Marković upozorava da su donošenjem odluka u prisustvu samo troje domaćih sudija, obesmišljene ustavne norme na kojima je zasnovan Sud i svrsishodnost njegovog postojanja, a mišljenje Venecijenske komisije postalo je alibi za dalje neustavno djelovanje.

- Mišljenje Venecijenske komisije ide na ruku onima koji se protive odlasku stranih sudija i koji misle da se problem nedostatka domaćih sudija može riješiti na način da se u nedogled produžava mandat sadašnjim sudijama i da se snižava kvorum za odlučivanje - tvrdi Marković, koji je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Medvjeđa usluga Venecijanske komisije i krnjem Ustavnom sudu, ali i Bosni i Hercegovini jer ne rješava, već samo produbljuje probleme.

- Krnji Ustavni sud BiH očigledno, po svaku cijenu želi da opstane kao politički instrument u rukama političkog Sarajeva u cilju dokazivanja da nije moguća BiH po Dejtonskom mirovnom sporazumu i rušenja sporazuma na štetu mira i političke stabilnosti - kaže pravnik ognjen Tadić.

Јasno je zašto je probosanskim snagama dejtonska BiH antidržava. No, zašto je PDP, ne povukavši svoju apelaciju, krnjem Ustavnom sudu dao alibi za nastavak neustavnog rada? A glasno su zamjerali u slučaju greškom upućene, a potom povučene apelacije u ime predsjednika Srpske. 

Igor Crnadak, poslanik PDP u NSRS je upitao zašto se ne poštuje Narodna skupština?

- Zašto je podnesena apelacija ako imamo zakon da se odluke suda neće provoditi - kaže Crnadak.

Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Kluba SNSD u NSRS ističe da PDP računa da će Ustavni sud donijeti odluku u korist te stranke.

- Sve što rade, ne rade u svoju korist, nego na štetu Republike Srpske - kaže Mazalica.

Upotrebom u dnevno političke svrhe, Ustavni sud BiH odavno je izvitoperio svrhu i prirodu najviše pravosudne institucije, upozoravaju pravnici.

-  Ako ne vidimo gdje su do sada pravljene greške, stalno će se donositi odluke koje se neće izvršavati, a tu od pravne sigurnosti neće biti ništa - naglašava pravnik Goran Marković.

Duboka kriza sistema može se rješiti jedino kompromisom, Zakonom o Ustavnom sudu po mjeri pravde, prava i svih naroda, građana i entiteta. Aki kako, kada političko Sarajevo protiveći se promjenama, zloupotrebljavajući institut Ustavnog suda, na štetu drugih, ali i vlastitu, brani potrebu za dominacijom.