latinica  ћирилица
21/03/2024 |  19:01 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Odluka o tarifama stupila na snagu; Kako će se obračunavati potrošnja struje u Srpskoj? (VIDEO)

U fokusu drugog dana diskusija na Samitu energetike koji se održava u Trebinju, bili su tranzicija i fleksibilnost tržišta energetike zemalja zapadnog Balkana, povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, slobodno trgovanje i izbor snabdjevača za krajnje kupce. Cijena struje u Srpskoj najniža je u regionu i nema najava poskupljenja. Obračun potrošnje ostaje po tarifnim modelima, jer je Regulatorna komisja za energetiku Srpske otklonila neusklađenosti na koje je ukazao Ustavni sud.
Brojilo - Foto: RTRS
BrojiloFoto: RTRS

Suštinskih izmjena u obračunu potrošnje električne energije za domaćinstva u Srpskoj nema. Potrošači neće primijetiti nikakve promjene na narednom računu za struju.

Ostaju na snazi tarifne grupe i cijene definisane za određeni nivo potrošnje. Novom odlukom otklonjene su zamjerke o diskriminaciji potrošača, zbog koje je Ustavni sud i osporio tarfini model. Јedina izmjena je što će od sada tarifne grupe biti označene kao bijela, plava i crvena.

Za domaćinstva sa jednotarifnim i dvotarifnim brojilima važi viši i niži sezonski stav, s tim što dvotarifni imaju i veći i manji dnevni stav.

Obračun mjesečne potrošnje energije za javno snabdijevanje za svakog kupca iz kategorije "domaćinstva", kojem se struja obračunava na osnovu jednotarifnog ili dvotarifnog brojila, vrši se tako da se prvih 500 kilovat-časova obračunava po cijeni za bijelu grupu, sljedećih 1.000 kilovat-časova po cijeni za plavu grupu, a preostala utrošena električna energija po cijeni za crvenu grupu.

Utrošena električna energija u višoj i manjoj dnevnoj tarifi za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom za bijelu, plavu i crvenu grupu utvrđuje se proporcionalno učešću više i manje dnevne tarife u ukupnoj potrošnji.

Sekretar Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske Aleksandar Јegdić rekao je da se cijene struje za domaćinstva neće promijeniti, nakon što je Komisija izmijenila Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom kako bi sprovela odluku Ustavnog suda Srpske.

Suština tarifnog modela je zaštita kupaca sa najmanjom potrošnjom, i to nije ni bilo sporno za Ustavni sud, već se radilo više o tehničkom nedostatku posebnog označavanja i imenovanja grupa, kaže Luka Petrović, direkotr ERS-a.

- Obračun struje ostaje nepormijenjen. Grupe će biti kao ruska zastava, što se može lako zapamti. i da naglasim da nema ni za koga povećanja cijena u Srpskoj - kaže Petrović.

Opredjeljenje Vlade je da se očuvaju najniže cijene struje, posebno za najugroženije građane sa najmanjom potrošnjom.