latinica  ћирилица
21/03/2024 |  19:55 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Brisel odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH: Evropski savjet za otvaranje ali bez preciznog datuma (VIDEO)

Lideri država članica Evropske unije u Briselu odlučuju o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH. Brojni evropski lideri, i šefovi diplomatija, podržavaju otvaranje pregovora sa BiH, ističući da cijeli Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. Ipak, većina saglasna, da Balkanske zemlje do potpunog članstva očekuje dug put, te da je neophodno ispunjavanje svih uslova, koje pred njih stavlja Evropska unija. Za BiH, to je 14 prioriteta, među kojima je Zakon o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.
Sastanak u Briselu (foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Sastanak u Briselu (foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Na svom dugom Evrospkom putu koji je za BiH počeo 2016. godine, kada je podnijela zahtjev za članstvo, a kandidatski status dobila tek šest godina kasnije, danas očekuje otvaranje pregovora.

- Odluka da otvaramo pregovore sa Bosnom i Hercegovinom veoma važna. Evropa je kontinent mira i stabilnosti i moramo se postarati da ne gubimo ljude na Zapadnom Balkanu i zato podržavam zaključak komisije o otvaranju pregovora sa BiH - rekao je Lik Friden, premijer Luksemburga. 

U Briselu, uoči sastanka Evropskog savjeta, brojne izjave podrške za BiH. Otvaranju pregovora, mnoge članice evrospke unije su otvorile vrata. I Holandija jedna od najtvrđih zemalja popušta. Podržaće prijedlog Evropske komisije, ali kažu da BiH još ima mnogo posla. Do dobijanja datuma za pregovore traže ispunjavanje svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Da, ali, ključno je da BiH izvrši sve neophodne postupke navedene u Izvještaju Evropske komisije, da se zaista sprovedu sve mjere i inicijative koje BiH mora da sprovede - poručio je Mark Rute, premijer Holandije.

Gitanas Nauseda, predsjednik Litvanije, naglašava da podržava proširenje EU. 

- Mi ne djelimo kandidate po tome da li ih volimo ili ne. Svi kandidati su dobrodošli, naravno ako ispunjavaju standarde koji su postavljeni na sto - istakao je Nauseda.

Detalje prije zasjedanja Evropskog savjeta prenio je briselski politički magazin Politiko. Nadovezujući se na preporuku Evropske komisije od 12. marta 2024 godine, Evropski savjet je pozvan da usvoji pregovarački okvir nakon što se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Evropske komisije od 12. oktobra 2022, navodi se u novom objavljenom nacrtu zaključaka. Riječ je o 14 prioriteta koji su prvobitno bili uslov za otvaranje pregovora.

Za sada otvaranje pregovora DA, ali datum NE. Procedura je jasna, kaže premijer Hrvatske - nakon donošenja odluke da se otvore pregovori, Evropska komisija treba pripremiti pregovarački okvir.

- Nakon što se takav pregovarački okvir usvoji potom tek slijede odluke o početku pregovora i kokretnom datumu međuvladine konferencije. Međutim, treba bit realan i treba bit svjestan da ova odluka danas koja se donosi, za BiH je povijesnog karaktera - rekao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

A upravo je Hrvatska, na vratima Evropske unije, stajala deceniju, Malta i Kipar čak 14 godina, dok je Turska slučaj za istoriju. Kojim brzinom će BiH-a preći svoj evropski put, tek ćemo gledati!?