latinica  ћирилица
21/03/2024 |  21:28 ⇒ 21:36 | Autor: sputniknews.com

Herš: SAD postavile ultimatum Zelenskom i nisu dozvolile pregovore o miru sa Rusijom

Pregovori o rješavanju rusko-ukrajinskog sukoba mogli su da počnu još prije nekoliko mjeseci, ali su američke vlasti zaprijetile ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da će prestati sa finansiranjem potreba koje se ne odnose na rat, objavio je na svom sajtu američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Moskva (foto: arhiva/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Moskva (foto: arhiva/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Novinar u članku u "Sabstaku" piše, pozivajući se na američke zvaničnike, upoznate sa situacijom, da Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja da odbacuje mogućnost značajnog progresa na mirovnim pregovorima zaraćenih strana, istovremeno, priznajući da Kijevu ostaje malo šanse za pobjedu u ovom sukobu.

- Bili smo na pragu početka razumnih pregovora prije nekoliko mjeseci, prije reizbora ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojne degradacije ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. Međutim, američke vlasti postavile su Zelenskom ultimatum: "Nikakvi pregovori niti rješavanje situacije, u suprotnom nećemo podržati vašu Vladu sa 45 milijardi dolara za potrebe koje nisu povezane sa ratom, koje Ukrajina godišnje dobija" -  rekao je izvor novinaru.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik DŽozef Bajden "usredsređen je na suprotstavljanje prijetnji koju Rusija predstavlja po NATO" i neće promijeniti svoj kurs ni pod kakvim uslovima, jer je "kraj neizbježan".

- Ukrajina nema način da pobijedi i (sukob) će se završiti time što će Putin postati istorijska ikona u Rusiji, koji će vratiti nacionalni biser, odnosno, Harkov, od Zapada - istakao je Heršov sagovornik.

Herš je naglasio da predstavnici američke obavještajne službe shvataju da Ukrajina ima malo izgleda za pobjedu u sukobu protiv Rusije.

- Njena velika prošlogodišnja kontraofanziva je propala, armija je iscrpljena i suočava se sa nedostatkom municije - istakao je novinar.

Bajdenovo političko breme

Herš je pored toga, prokomentarisao i da će stav američkog predsjednika DŽozefa Bajdena o Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku postati političko breme u njegovoj kampanji u borbi protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa za predsjedničku poziciju.

On je ocijenio da je za to upravo odgovorna Bajdenova administracija.

- Njegovo odbijanje potrage za zlatnom sredinom u ratu u Ukrajini, isto kao i nesposobnost da se obuzda tekuća ofanziva Izraela na Gazu, postaće političko breme u njegovoj kampanji protiv Donalda Trampa, koji upozorava na beskonačno nasilje, ukoliko izgubi na predsjedničkim izborima u novembru - ocenio je Herš.

Prema riječima novinara, najbolje što bi mogao Bajden da predloži jesu konstantni, pa makar i prazni, razgovori o prekidu vatre u Gazi i obećanje da nijedan američki vojnik neće biti poslat u Ukrajinu.

- Predsjednik takođe obećava da će Sjedinjene Države nastaviti da plaćaju da se Ukrajinci bore i umiru u proksi-ratu, koji se može prekinuti - zaključio je Herš.